ΣΥΡΙΖΑ: Με το βλέμμα στραμμένο στον Αλέξη Τσίπρα

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Διονύση Τεμπονέρα έρχεται να προκαλέσει ανησυχίες. Πέρα από τις προετοιμασίες για το κόμμα και την τελική ανάλυση των δυνάμεων, υπάρχει ένα σημαντικό ζήτημα που μπορεί να καθορίσει τα γεγονότα μετά. Η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού στο κορυφαίο οργανισμό είναι ένα ανοιχτό ερώτημα. Θα μιλήσει ή όχι; Αν και δεν είναι βέβαιο, άτομα που συνομιλούν συχνά με αυτόν, το αφήνουν ανοιχτό. Καθώς επανειλημμένα επισημαίνει ότι θα μιλήσει όταν αποφασίσει αυτός, πολλοί πιστεύουν ότι η αναφορά του συνεδρίου, μετά από τόσο καιρό σιωπής, είναι η κατάλληλη στιγμή. Μέχρι στιγμής ουδείς έχει αλλάξει τις ισορροπίες. Σε αντίθεση, με τον Διονύση Τεμπονέρα, δεν έδωσε “επιπλέον πόντους” και ταυτόχρονα δέχθηκε το αίτημά του. Ο ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνεται διαρκώς από την ιδεολογική ζώνη της “κυβερνώσας Αριστεράς” και όλοι περιμένουν μια ένδειξη από αυτόν.

Η παρουσία του Διονύση Τεμπονέρας, του Μανώλη Χριστοδουλάκη και της Έφης Αχτσιόγλου στη συγκεκριμένη εκδήλωση έχει δημιουργήσει ανησυχίες για την Κεντροαριστερά. Ακόμα και η συγκέντρωση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και ενός πρώην υποψηφίου προέδρου έχει προκαλέσει συνεχείς “κεφαλαλγες”. Τη στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης πιέζει για μια “δεξαμενή σκέψης” και περιφερειακές συναντήσεις, ο δημόσιος διάλογος και το ενδιαφέρον στρέφονται αλλού. Η εσωτερική κρίση αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία για την Κουμουνδούρου καθώς προσπαθεί να ενώσει την εκλογική βάση του κόμματος. Οι πολιτικοί είναι ικανοποιημένοι από τις δραστηριότητές τους στην Κοζάνη. Στη συνέχεια, το Σάββατο επισκέφτηκαν τη Λάρισα, όπου τα αγροτικά ζητήματα ήταν το κεντρικό θέμα. Οι επόμενες περιφερειακές συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στην Κρήτη και την Ήπειρο.

Ο επόμενος σταθμός του Στέφανου Κατσελάκη είναι στο Λονδίνο στις 19 Φεβρουαρίου, όπου θα μιλήσει στο London School of Economics (LSE). Μετά το συνέδριο, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, θα μεταβεί σε στρατόπεδο στη Θήβα για να εκπληρώσει τις στρατιωτικές υποχρεώσεις του. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, όλη η προσοχή θα είναι στραμμένη στον Παύλο Πολάκη και την Αθηνά Λινού.

Αυτή τη στιγμή διεξάγεται μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος. Η στελέχωση του ευρωψηφοδελτίου είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. Η προσοχή δίνεται στο πόσοι και τι είδους υποψήφιοι θα μπουν στο δημοψήφισμα του κόμματος για να “οριστικοποιηθεί” το τελικό ψηφοδέλτιο. Η Οργανωτική Επιτροπή του Κεντρικού Συνεδρίου αναλαμβάνει τη διεξαγωγή της δύσκολης ψηφοφορίας, καθώς θα στηθούν τρεις κάλπες:

  • Για ανάδειξη νέων συντονιστικών σε κάθε οργάνωση μελών.
  • Για εκλογή νέων νομαρχιακών επιτροπών.
  • Για την επιλογή των συνέδρων.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της ΚΟΕΣ είχε τεθεί το ερώτημα αν θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα υβριδικό μοντέλο που θα συμπεριλαμβανει τόσο την ηλεκτρονική όσο και τη δια ζώσης ψηφοφορία. Αρχικά, η πλειοψηφία των απόψεων φάνηκε να υποστηρίζει την παραδοσιακή προσέγγιση. Οι αντίθετες απόψεις αφορούσαν το γεγονός ότι το κόμμα υποστήριζε τη δημιουργία “δύο κατηγοριών μελών του κόμματος” και ότι η πολιτική εξουσία δεν πρέπει να δίνεται σε ανθρώπους που δεν συνδέονται με την κοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, θα εξεταστεί αν είναι τεχνικά εφικτή η παράλληλη διεξαγωγή εκλογικών δράσεων και αν αυτό θα θέσει σε κίνδυνο την ακεραιότητα της προεκλογικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Εάν υπάρξει “πράσινο φως”, το θέμα θα τεθεί από την Πολιτική Γραμματεία. Πρόκειται για ένα δύσκολο έργο, καθώς περίπου 9.000 υποψήφιοι και 1.800 διαφορετικά ψηφοδέλτια περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων του κόμματος.

δειτε ακομα

δειτε ακομα