Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην ενωμένη κεντροαριστερά, φαίνεται ότι οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις έχουν βαλτώσει. Παρόλο που προγραμματίζονται εκδηλώσεις για τον Σεπτέμβριο, η κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ καθιστά τις κινήσεις πιο περίπλοκες. Όλοι μιλούν για συμμαχίες που θα προκύψουν από τη βάση, αλλά είναι προφανές ότι οι ηγέτες οφείλουν να δώσουν το «σήμα». Μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, η κατάσταση παραμένει αβέβαιη, με τη Δευτέρα να είναι μια κρίσιμη στιγμή καθώς αμφισβητείται ο Στέφανος Κασσελάκης. Η εικόνα δείχνει ότι το κόμμα κινείται προς διάσπαση, με συνέπεια την αδυναμία σχεδιασμού για μια ενιαία προοδευτική κατεύθυνση.
Στο ΠΑΣΟΚ, οι υποψήφιοι για την ηγεσία προετοιμάζονται για τον καθοριστικό αγώνα στις 1 Οκτωβρίου. Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, στη Χαριλάου Τρικούπη δείχνουν να είναι σε καλύτερη κατάσταση, με πιο θετικές ενδείξεις στις δημοσκοπήσεις. Παρά τους αναμενόμενους «αντεπίθενες» καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, ο υπουργός δεν δείχνει να έχει αμφισβητηθεί σοβαρά. Στο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, ο Παύλος Πολάκης έχει εκφράσει δημόσια τις αμφιβολίες του για την ηγεσία, με την ομάδα των «87» έτοιμη να αποχωρήσει αν η κατάσταση χειροτερέψει.
Και τα δύο κόμματα θα συμμετάσχουν στη ΔΕΘ, και μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να έχει το προβάδισμα, καθώς θα είναι το δεύτερο κόμμα που θα παρουσιαστεί το Σαββατοκύριακο 14-15 Σεπτεμβρίου. Το πρόγραμμα για την παρουσίαση στο Βελλίδειο είναι σχεδόν έτοιμο, ενώ για το ΠΑΣΟΚ είναι πιθανό να προκύψουν εναλλακτικές στρατηγικές και προγραμματικές προσεγγίσεις καθώς πλησιάζουν οι εκλογές.
Η διαδικασία για την ενοποίηση των δύο κυριότερων υποψήφιων πόλων του κεντροαριστερού χώρου δεν θα είναι εύκολη. Αμφότερα τα κόμματα θα πρέπει να αποδείξουν την ικανότητά τους να ενώνουν τους υποστηρικτές τους. Το 2021, το ΠΑΣΟΚ είχε 270.000 ψηφοφόρους, ενώ το 2017 οι ψήφοι του ήταν 210.000. Πριν από ένα χρόνο, γύρω στους 150.000 επέλεξαν το ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να επανεκλέγεται πρόεδρος με παρόμοιο αριθμό συμμετοχών. Αν δεν καταφέρουν να προσεγγίσουν παρόμοια επίπεδα, τότε η κατάσταση της ενωμένης κεντροαριστεράς δεν θα φαίνεται θετική.
Εν τω μεταξύ, η μάχη στη Βουλή έχει ήδη ξεκινήσει, γεγονός κρίσιμο και για τα δύο κόμματα. Θα μπορέσουν να συνεργαστούν απέναντι στην κυβέρνηση; Οι «35» της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν νέο ηγέτη, τον Νίκο Παππά, ο οποίος είναι έτοιμος να κινητοποιηθεί στην Ολομέλεια. Επιπλέον, ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ζητήσει προ ημερησίας συζήτηση για τις πυρκαγιές, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει την πρώτη σοβαρή αντιπαράθεση της χρονιάς.