Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο τεταμένη από ποτέ, καθώς η ηγεσία της Κουμουνδούρου διαχειρίζεται μια συνεχόμενη κρίση. Η αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη εντείνεται καθημερινά, με την επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής να είναι το σημαντικότερο βήμα προς την κατεύθυνση του «ξεκαθαρίσματος» των εσωκομματικών σχέσεων. Όλοι περιμένουν με αγωνία πώς θα κινηθεί ο Παύλος Πολάκης και ποια θέση θα πάρουν οι «87» της εσωκομματικής αντιπολίτευσης.
Ορισμένοι πιστεύουν ότι η πρόταση μομφής κατά του προεδρεύοντος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον στο κάδρο. Παρ’ όλα αυτά, η κατακερματισμένη κατάσταση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα μπορεί να αποδειχθεί ισχυρός παράγοντας πίεσης. Η διαγραφή της Αθηνάς Λινού, η επερχόμενη αλλαγή στο πρόσωπο του Σωκράτη Φάμελλου από τον Νίκο Παππά, καθώς και η προσθήκη της Πόπης Τσαπανίδου μετά την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου, ενδέχεται να αλλάξουν τη δυναμική εντός της ΚΟ και να απειλήσουν τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση. Με τη διαγραφή της Λινού, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μειώνονται στους 34, με το ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί με 31. Ορκωμοσία της Τσαπανίδου μπορεί να ανεβάσει ξανά τον αριθμό στους 35.
Ωστόσο, η κατάσταση παραμένει ρευστή λόγω του κινδύνου διάσπασης του κόμματος και πιθανών αποχωρήσεων βουλευτών. Η ηγεσία της Κουμουνδούρου μοιάζει να προσπαθεί να ισορροπήσει μια διπλή πρόκληση: την αποβολή της Λινού και τις προσπάθειες για επαναπροσέγγιση με τον βουλευτή Χανίων. Αυτή η τακτική θα μπορούσε, τουλάχιστον προσωρινά, να μετριάσει την επιθυμία του Πολάκη να αμφισβητήσει τον Κασσελάκη στην επόμενη συνεδρίαση.
Μετά την αποπομπή της Λινού, ο βουλευτής Χανίων δείχνει διστακτικός να τοποθετηθεί για την ηγεσία, αν και είχε θέσει το θέμα στην Πολιτική Γραμματεία λίγες ημέρες πριν. Σε περίπτωση σύγκρουσης στην Κεντρική Επιτροπή με την αντιπολίτευση, οι αποχωρήσεις από το κόμμα δεν μπορούν να αποκλειστούν.
Ο κίνδυνος δεν προέρχεται μόνο από τους επτά που υποστήριξαν αρχικά την ομάδα των «87», αλλά και από 12 βουλευτές που δεν στήριξαν την πρόταση του Κασσελάκη για την αλλαγή του Φάμελλου. Σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται η Τσαπανίδου και ο Τσίπρας. Οι «87» βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής, προσπαθώντας να αποφασίσουν τη στάση τους, ενώ κάποιοι αναρωτιούνται αν υπάρχει πια χώρος για αυτούς στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η απόφαση του Πειθαρχικού για τον Χρήστο Σπίρτζη που αναμένεται την Τρίτη πιθανόν να κρίνει τις εξελίξεις. Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως σκοπεύει να αποστείλει επιστολή καταγγελίας κατά του Κασσελάκη, αντί να απολογηθεί για τις αναφορές του. Αν γίνει παραπομπή στην Κεντρική Επιτροπή με πρόταση διαγραφής, μπορεί να ανοίξει ένας νέος πόλεμος ανάμεσα στους υποστηρικτές του Τσίπρα και του Κασσελάκη. Σε αυτή την περίπτωση, οι πιέσεις προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να προκηρύξει εκλογές θα αυξηθούν.