Συνεδρία Κορυφής: Έντονες συζητήσεις για τις κλειδαρότρυπες θέσεις της Ένωσης [βίντεο]

Συνεχίζονται οι συζητήσεις στη Συνεδρία Κορυφής στις Βρυξέλλες, με στόχο να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με τους ανθρώπους που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναμένεται μια μακρά βραδιά προκειμένου να υπάρξει συμφωνία, καθώς η πλευρά της Ιταλίας δεν θα είναι εύκολος συνομιλητής, λόγω αντιρρήσεών της σε αρχικές διαπραγματεύσεις που δεν την συμπεριέλαβαν και της επιθυμίας της να επιτύχει το μέγιστο σε αυτή τη Σύνοδο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας την αισιοδοξία του, δήλωσε ότι ελπίζει πως οι επιλογές της Ούρσουλα Φον Ντε Λάϊεν για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Αντόνιο Κόστα για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κάγια Κάλας ως Υπάτη Εκπρόσωπος της ΕΕ θα γίνουν αποδεκτές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σπουδαιότητα ολοκλήρωσης αυτών των διαδικασιών μέχρι το τέλος του Ιουλίου, για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο.

Καθώς φαίνεται, τα τρία αυτά άτομα έχουν “κλειδώσει” τις υψηλότερες θέσεις της Ένωσης.

Το πρωί της Τρίτης, σε τηλεδιάσκεψη έξι διαπραγματευτών -μεταξύ των οποίων οι Μητσοτάκης και Τουσκ εκπροσωπώντας το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Σολτς και Σάντσεθ τους Σοσιαλιστές, και Μακρόν και Ρούτε τους Φιλελεύθερους- υπήρξε συμφωνία σχετικά με τα πρόσωπα, κάτι που θα επιβεβαιωθεί στις επόμενες ώρες.

Η Ουγγαρία δεν δείχνει πρόθυμη να υποστηρίξει μια δεύτερη θητεία της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ενώ η Τζότζια Μελόνι θεωρεί πως οι επιλογές αυτές είναι προκαθορισμένες.

Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές από ιταλικά μέσα που υποστηρίζουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να επικοινωνήσει με την Μελόνι.

Μετά την κατάληξη των προσώπων στις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ, έρχεται η σειρά των πολιτικών συζητήσεων, με τις στρατηγικές προτεραιότητες για την επόμενη πενταετία, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας για την ευρωπαϊκή άμυνα που αναφέρθηκε και από τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε την επείγουσα ανάγκη για αναβάθμιση της ευρωπαϊκής άμυνας, τονίζοντας πως η Ένωση πρέπει να είναι αυτάρκης στην αμυντική της βιομηχανία και να μην εξαρτάται από τρίτους, καθώς οτιδήποτε λιγότερο θα στείλει αρνητικό μήνυμα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα