Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν: Το χρονοδιάγραμμα των ελληνοτουρκικών επαφών [vid]

Την Τετάρτη, στις 11 ώρα Νέας Υόρκης, θα λάβει χώρα η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ στην αμερικανική μεγαλούπολη.

Η σύνθεση της ελληνικής αποστολής, εκτός του πρωθυπουργού, θα απαρτίζεται από τον Γιώργο Γεραπετρίτη και την Άννα Μαρία Μπούρα, ενώ τον Τούρκο πρόεδρο θα πλαισιώνουν ο Χακάν Φιντάν και ο Τσαγατάι Κιλίτς.

Η συνάντηση κορυφής θα λειτουργήσει ως έναυσμα για τις επόμενες επαφές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με βασικό στόχο τη διατήρηση του καλού κλίματος, της ηρεμίας και του διαλόγου.

Το χρονοδιάγραμμα των ελληνοτουρκικών επαφών έχει ως εξής:

  • 16 Οκτωβρίου: Πολιτικός διάλογος – Υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Υφυπουργός Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ
  • 17 Οκτωβρίου: Θετική ατζέντα στην Αθήνα – Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, Υφυπουργός Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ
  • Δεκέμβριος: Θεσσαλονίκη – Ανώτατο Πολιτικό Συμβούλιο

Εμπιστοσύνη, ηρεμία και κανονικότητα είναι τα ζητούμενα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως υπογραμμίζουν ανώτατες διπλωματικές πηγές. Η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι ο ιδανικός προορισμός για την ελληνική διπλωματία για την επίλυση της διαφοράς στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά δεν είναι εύκολος ούτε γρήγορος.

Για να ξεκινήσει ένας επί της ουσίας διάλογος και να υπάρξουν συμβιβασμοί, πρέπει να χτιστεί εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο πλευρές, που χάθηκε κατά τη διάρκεια των εντάσεων και των μονομερών ενεργειών.

δειτε ακομα