Συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό: Η θετική συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας επεσήμανε ο Καιρίδης

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης, μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, αποκάλυψε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για το μεταναστευτικό, η οποία αποτελεί μια ευρωτουρκική πρωτοβουλία.

Ο Καιρίδης τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει αύριο η απομάκρυνση μισού εκατομμυρίου Σύρων από την Τουρκία, αλλά η ανακοίνωση έχει προκαλέσει αυξημένες ροές προς την Ελλάδα και κατόπιν για τη Γερμανία. Επίσης, επικαλέστηκε τη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Γεραπετρίτη και της Ευρωπαίας Επιτρόπου Γιόχανσον στη Νέα Υόρκη, καθώς και την προσεχή συνάντησή του με την Γιόχανσον στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο υπουργός επισήμανε επίσης τη θετική συνεργασία μεταξύ του Λιμενικού και της τουρκικής ακτοφυλακής, αναφέροντας ότι η Τουρκία αποτελεί βασικό κόμβο με δίκτυο διακινητών και φουσκωτά σκάφη. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον της Γερμανίας, η οποία έχει επίσης μεγάλη προσέλευση Ουκρανών προσφύγων.

Μετανάστες σε διάσωση από πλοίο ξανάφυγαν από την Τουρκία για να αναζητήσουν καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

Ο Καιρίδης παρουσίασε τη συμφωνία για το μεταναστευτικό ως κατ’ εξοχήν ευρωτουρκική συμφωνία, με τις πρωτογενείς ροές να κατευθύνονται προς την Ελλάδα και κατόπιν προς τη Γερμανία και την Ευρώπη. Τέλος, επισήμανε τον αντίκτυπο των πράξεων στην περιοχή της Αφρικής και του Μαρόκου στη ροή των μεταναστών.

δειτε ακομα