Σκέρτσος: Η συνέντευξη του Ανδρουλάκη αποκάλυψε τον κεντρικό πυρήνα του προβλήματος των πολιτικών συνεργασιών.

Το κυβερνητικό σχέδιο επίθεσης προς το ΠΑΣΟΚ και η προσπάθεια περαιτέρω απαξίωσης του Νίκου Ανδρουλάκη συνεχίζεται ακατάπαυστα μετά τις απώλειες που κατέγραψε η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχέση με την πολύνεκρη τραγωδία των Τεμπών.

Αυτή τη φορά τη σκυτάλη πήρε ο Άκης Σκέρτσος, ο οποίος σχολιάζοντας τη συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είπε πως απ’ αυτή ουσιαστικά «προκύπτει πολύ καθαρά ο πυρήνας του προβλήματος των πολιτικών συνεργασιών». Στη συνέχεια ο υπουργός Επικρατείας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, πρόσθεσε: «Τελικά αποκαλύπτεται ότι δεν έχουν ένα σαφές προγραμματικό περιεχόμενο και έχουν ως μεγάλο κίνδυνο να καταλήξουν σε ακυβερνησία».

Αντιθέτως, «ο πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι έχει διαχειρισθεί με τον καλύτερο δυνατό και αποτελεσματικό τρόπο πρωτοφανείς ιστορικές κρίσεις. Οι Έλληνες αισθάνονται ασφαλείς με αυτόν τον πρωθυπουργό στο τιμόνι. Οι δημοσκοπήσεις αυτή τη στιγμή – παρότι υπάρχει μια μικρή πτώση σε όλα τα κόμματα λόγω του δυστυχήματος των Τεμπών – δίνουν προβάδισμα στην Νέα Δημοκρατία και αναγνωρίζουν στον κ. Μητσοτάκη ότι αυτόν εμπιστεύονται να κυβερνήσει τη χώρα».

Με άλλα λόγια, «χρειαζόμαστε μια ισχυρή σταθερή κυβέρνηση με ανοιχτό πνεύμα στις συνεργασίες. Δηλαδή με ένα ευρύ φάσμα ανθρώπων που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση για να διαχειρισθούν τα πολλά και διαχρονικά προβλήματα που έχει η χώρα μας και αποκαλύφθηκαν και στα Τέμπη. Εμείς δεν είμαστε κατά των συνεργασιών επί της αρχής και επί της ουσίας, το έχει αποδείξει ο κ. Μητσοτάκης. Από το 2019 έχει απευθύνει ένα μεγάλο κάλεσμα και σε ανθρώπους εκτός των στενών ορίων της Νέας Δημοκρατίας. Έχουν ανταποκριθεί άνθρωποι σε αυτό το κάλεσμα και έχουμε προσπαθήσει να δώσουμε όλοι μαζί λύση στα διαχρονικά προβλήματα». Εξ άλλου, προσέθεσε, «δεν μπορούν να μπαίνουν όροι στο παιχνίδι που προσβάλλουν την ίδια την έννοια και την ουσία της δημοκρατίας. Οι πολίτες θα ψηφίσουν, θα σεβαστούμε την ψήφο τους αλλά δεν μπορούν να τίθενται όροι στο τραπέζι, όπως το να μην είναι στο τιμόνι της χώρας ο αρχηγός του πρώτου κόμματος». Ενώ, όπως επεσήμανε στη συνέχεια, «δεν μας ενδιαφέρει μια εγωιστική κατάληψη σε καρέκλες της εξουσίας, μας ενδιαφέρει να πάμε τη χώρα μπροστά. Και μας ενδιαφέρει να έχουμε μια ιδεολογική ειλικρίνεια και εντιμότητα σε σχέση με τις λύσεις που καταθέτουμε στο τραπέζι».

Εδώ, συνέχισε, «έχουμε συγκεκριμένα προβλήματα να αντιμετωπίσουμε. Έχουμε ένα κράτος το οποίο διαχρονικά έχει συσσωρεύσει πολλές στρεβλώσεις. Εμείς δίνουμε μια μάχη, είναι μια άνιση μάχη […] Κάποιες φορές κερδίζουμε τη μάχη, άλλες φορές χάνουμε τη μάχη. Στα Τέμπη την χάσαμε τη μάχη, όμως δεν έχουμε χάσει τον πόλεμο. Εμείς είμαστε απέναντι σε αυτό το βαθύ αναχρονιστικό κράτος και ήδη χθες δώσαμε δείγματα γραφής για το πώς εννοούμε αυτή τη σύγκρουση. Έγιναν δύο πολύ σημαντικές κινήσεις…», είπε ακόμη.

Κίνηση πρώτη, η ανακοίνωση από τον κ. Χατζηδάκη της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε ένα σύνολο ΔΕΚΟ, στις μεταφορές, στα ΕΛΤΑ κ.α. «Οι υπάλληλοι θα ελέγχονται για το πότε ξεκινούν την εργασία τους», σημείωσε εν προκειμένω. «Στο δημόσιο τομέα έχουμε το αντίθετο πρόβλημα από τον ιδιωτικό τομέα. Έχουμε ένα χαλαρό εργοδότη, όχι ένα σκληρό εργοδότη, ο οποίος αυθαιρετεί σε βάρος του εργαζομένου, όπως μπορεί να συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα […] εδώ θα φανεί και η ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων και των συνδικαλιστικών ηγεσιών να στηρίξουμε το Δημόσιο που θέλουμε. Μια ανάληψη ευθύνης σε όλη την πυραμίδα της δημόσιας διοίκησης».

Κίνηση δεύτερη, «ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί ανακοίνωσαν ότι ερχόμαστε να συγκρουστούμε με ένα περιβάλλον ανομίας που διαπιστώνεται ότι υπάρχει στη Μύκονο. Θα ενισχύσουμε, με δυνάμεις που θα έλθουν από την Αθήνα, και την τοπική αστυνομία, και τις αρχές της πολεοδομίας. Φαίνεται ότι υπάρχει ένα κύκλωμα εκεί που καταστρατηγεί τους νόμους του κράτους», τόνισε ο Άκης Σκέρτσος.

Επανερχόμενος δε, στο γενικό ζήτημα, δήλωσε ότι «η Ελλάδα είναι μια χώρα σε μετάβαση. Κινδυνέψαμε να βρεθούμε εκτός Ευρώπης πριν λίγα χρόνια. Δεν είμαστε μια χώρα τόσο “κανονική”, όσο θα θέλαμε. Προσπαθούμε να γίνουμε, τα τελευταία χρόνια έχουμε πετύχει σημαντικές νίκες. Πράγματα που για την Ελλάδα πριν από οκτώ χρόνια θα φαίνονταν αδιανόητα. Διαχειριστήκαμε υγειονομική κρίση, εΗ Ελλάδα αντιμετωπίζει μια ενεργειακή κρίση, αλλά παράλληλα σημειώνει διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και πέφτει η ανεργία με μεγάλη ταχύτητα. Παρόλα αυτά, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει ότι ο πυρήνας του προβλήματος είναι η αλλαγή κουλτούρας και η ανάληψη ευθύνης σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής ζωής και της δημόσιας διοίκησης.

Ο πρωθυπουργός αναλαμβάνει την ευθύνη για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα, καθώς το σύστημα δεν ολοκληρώθηκε όπως έπρεπε και η χαλαρή εργασιακή κουλτούρα εντός του ΟΣΕ δεν πολεμήθηκε στη ρίζα της. Επιπλέον, επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον για έλλειψη αυτοκριτικής και αναφέροντας ότι δεν έχει αλλάξει την κυβερνητική του ομάδα. Αντίθετα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται ένας έντιμος πολιτικός ηγέτης που αναγνωρίζει τα λάθη του και αναλαμβάνει την ευθύνη για τη διόρθωσή τους.αταλαβαίνουν πάντα την πραγματικότητα, ο κ. Σκέρτσος εξέφρασε την επιθυμία του για μια «ισχυρή αυτοδύναμη μονοκομματική κυβέρνηση με πνεύμα συνεργασιών». Τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να είναι ικανή να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του μέλλοντος, όπως η οικονομική ανάκαμψη και η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Επίσης, υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας με τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ΝΑΤΟ για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή. Τέλος, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα μπορεί να ανταγωνιστεί στο διεθνές περιβάλλον και να επιτύχει τους στόχους της με συνέπεια και αποφασιστικότητα.Σύμφωνα με τον Άκη Σκέρτσο, η πολιτική ανατροπή αποτελεί αποτέλεσμα της συνολικής απώλειας εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα, που οφείλεται στις διάχυτες πολιτικές ευθύνες για την κατάσταση στον ΟΣΕ. Ο ίδιος τάσσεται υπέρ μιας ψύχραιμης αποτίμησης των προτάσεων διακυβέρνησης που είναι πάνω στο τραπέζι και αναλαμβάνει την ευθύνη να λύσει τις αστοχίες που έχουν σημειωθεί. Το περιβάλλον πολυ-κρίσεων που υπάρχει αυτή τη στιγμή διεθνώς έχει αντιμετωπιστεί με σχετική επιτυχία από τη μονοκομματική κυβέρνηση, η οποία έχει καταφέρει να προστατεύσει την οικονομία και να την μεγεθύνει παρά τις κρίσεις. Στο τέλος, ο Σκέρτσος τονίζει την ανάγκη για μια ισχυρή αυτοδύναμη μονοκομματική κυβέρνηση με πνεύμα συνεργασιών, η οποία θα μπορεί να κάνει ανοίγματα πέραν των στενών ορίων της κυβέρνησης και του κόμματος.

δειτε ακομα

δειτε ακομα