Ρουσσόπουλος: Η ευθύνη για τα φρικτά εγκλήματα στην Ουκρανία, προτεραιότητά μου

Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος εξελέγη πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE), γίνοντας έτσι ο 35ος πρόεδρός της από το 1949 και ο πρώτος Έλληνας που κατέχει αυτό το αξίωμα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Η θητεία του προέδρου διαρκεί ένα έτος, με δυνατότητα ανανέωσης μια φορά.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο κ. Ρουσόπουλος αναφέρθηκε στην άγρια επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, επισημαίνοντας ότι οι Ουκρανοί υποφέρουν και ιδίως τα παιδιά ζουν με τον φόβο του θανάτου αντί της ελπίδας για ευτυχία. Δηλώνει πως κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, θα δώσει προτεραιότητα στην Ουκρανία και τη λογοδοσία για τα διάπραγμα φρικτά εγκλήματα στο έδαφός της.

Κάνει επίσης λόγο για την έλλειψη ενδιαφέροντος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπίεση που προκαλείται από την έλλειψη δημοκρατικών ιδανικών, επικαλούμενος την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλες δεσμεύσεις.

Αναφέρεται επίσης στην τεχνητή νοημοσύνη, εκφράζοντας την επιθυμία του να είναι ένα εργαλείο υποστήριξης των ανθρώπινων ικανοτήτων και όχι υποκατάστατο της ανθρώπινης βούλησης και αυτονομίας.

Τέλος, επισημαίνει την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, την άνιση μεταχείριση μεταξύ των φύλων και εκφράζει την επιθυμία του να προβάλει περισσότερο το Συμβούλιο της Ευρώπης μεταξύ των κρατών μελών και του κόσμου.

δειτε ακομα

δειτε ακομα