Αυτή τη στιγμή, διεξάγεται η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου. Αυτή η συνάντηση θεωρείται ως «πρόβα» για τις προσεχείς συζητήσεις στην Κεντρική Επιτροπή που θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο πριν τις 14:00 και περιλαμβάνει τη συμμετοχή του βουλευτή Χανίων, Παύλου Πολάκη, ο οποίος επανήλθε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος την προηγούμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πολάκης ζήτησε νέα εκλογή προέδρου, ενός χρόνου μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, επιστρατεύοντας σαφή προτάσεις για την αναβίωση της βάσης του κόμματος.
Στις 17:00, προγραμματίζεται η συνεδρίαση της Επιτροπής Καταστατικού, η οποία ενδέχεται να επιφέρει τη διαγραφή του Χρήστου Σπίρτζη, γεγονός που θα μπορούσε να προκαλέσει απρόβλεπτες αντιδράσεις από την εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ.
Χάλια με τις καταστατικές αλλαγές
Στο μεταξύ, οι προτεινόμενες αλλαγές που επιθυμεί να προωθήσει ο πρόεδρος φαίνεται να έχουν κολλήσει. Παρά το ενδιαφέρον για παρουσίαση του πακέτου τροποποιήσεων, η Επιτροπή Καταστατικού δεν έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η προχθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση της Επιτροπής προχώρησε μόνο μέχρι το 10ο άρθρο από τα συνολικά 50. Οι αναλυτικές συζητήσεις γύρω από τα άρθρα δημιούργησαν έντονη ζυμωση, μειώνοντας την πρόοδο. Αυτή η αργή πρόοδος γεννά ανησυχίες για την ετοιμότητα των αλλαγών στην Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο.
Μεταξύ άλλων, ο Πάνος Ρήγας, πρώην Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ζήτησε να εξεταστεί το ζήτημα της αλλαγής του ονόματος του κόμματος στο τέλος της διαδικασίας των 50 άρθρων, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις.
Γνωστές αμφιβολίες
Ο νέος Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Νίκος Παππάς, και ο βουλευτής Βασίλης Κόκκαλης εξέφρασαν επίσης επιφυλάξεις σχετικά με τις προτεινόμενες αλλαγές. Παρά την υποστήριξή τους στον Στέφανο Κασσελάκη, οι διαφορές αναδεικνύουν την τεταμένη εσωκομματική ατμόσφαιρα.
Αυτές οι καθυστερήσεις και οι διαφορετικές απόψεις ενισχύουν την αίσθηση ότι ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα είναι μια μακρά και δύσκολη διαδικασία. Οι επόμενες αποφάσεις θα διαμορφώσουν το μέλλον του κόμματος, καθώς και τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.