Στη σημερινή συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές, καθώς πλησιάζει η κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή αυτό το Σαββατοκύριακο.
Συγκεκριμένα, οι Παύλος Πολάκης, Όλγα Γεροβασίλη από την ομάδα των «87» και Θανάσης Θεοχαρόπουλος ζήτησαν νέες εσωκομματικές εκλογές για την εκλογή νέου προεδρεύοντος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο βουλευτής Χανίων, Πολάκης, τόνισε στον πρόεδρο ΣΥΡΙΖΑ ότι μια πρόταση μομφής θα πλήξει σοβαρά το κόμμα, καθιστώντας την εσωκομματική ψηφοφορία αναπόφευκτη.
Όπως αναφέρει ο Αντώνης Αντζολέτος, η εσωκομματική αντιπολίτευση επέκρινε τον Στέφανο Κασσελάκη για το ότι επιδιώκει να «ρευστοποιήσει» την πολιτική κατεύθυνση του κόμματος, αν και ο πρόεδρος δεν ανταπάντησε άμεσα στην πρόκληση για εκλογές.
Ο Κασσελάκης παρέπεμψε οποιαδήποτε εσωκομματική διαδικασία στο συνέδριο του κόμματος, που έχει προγραμματιστεί για τις 6 Οκτωβρίου.
Αναφερόμενος σε άλλες πολιτικές εξελίξεις, ο 73χρονος Μπαρνιέ, που έχει διατελέσει σε πολλές κυβερνητικές θέσεις και υπηρέτησε ως επίτροπος της ΕΕ, αναμένεται να γίνει ο γηραιότερος πρωθυπουργός της Πέμπτης Δημοκρατίας, διαδεχόμενος τον 35χρονο Γκαμπριέλ Ατάλ, τον νεότερο πρωθυπουργό μέχρι τώρα.
Ο Μπαρνιέ είναι γνωστός για τις ευρωπαϊκές του απόψεις και η πολιτική του στάση έχει γίνει πιο σκληρή κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης προεδρικής του εκστρατείας το 2021, με έμφαση στη μετανάστευση.
Ο Μακρόν έχει εξετάσει αρκετούς πιθανούς υποψήφιους για την πρωθυπουργία τα τελευταία εβδομάδες, ωστόσο κανένας δεν έχει λάβει την απαραίτητη στήριξη για να διασφαλίσει μια σταθερή κυβέρνηση. Παράλληλα, δεν υπάρχει καμία σιγουριά πως η κατάσταση θα είναι διαφορετική με τον Μπαρνιέ ή τον Φρανσουά Μπαϊρού, άλλο έναν πιθανό υποψήφιο που αναφέρεται από τα γαλλικά μέσα.
Παρ’ όλα αυτά, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός, ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα στη Βουλή, μοιάζει να μην θα μπλοκάρει άμεσα τις υποψηφιότητες Μπαρνιέ ή Μπαϊρού, εφόσον πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις.
Όπως δήλωσε ο βουλευτής του Συναγερμού, Σεμπαστιάν Σενού, θα περιμένουν να δουν τη στάση του Μπαρνιέ σχετικά με τη μετανάστευση και τις αλλαγές στο γαλλικό εκλογικό σύστημα.
Από την άλλη πλευρά, ο Λοράν Ζακομπελί, βουλευτής του Συναγερμού, τόνισε ότι μια από τις προϋποθέσεις θα είναι η όσο το δυνατόν γρηγορότερη διάλυση της Βουλής, η οποία προγραμματίζεται για τις αρχές Ιουλίου του επόμενου χρόνου.