Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του “κοινωνικού μερίσματος” που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης και πότε θα το λάβουν

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να χορηγήσει το επίδομα σε συνταξιούχους, άτομα με αναπηρία και άλλες ευάλωτες ομάδες, με έσοδα από την έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων. Σκοπός είναι η συγκέντρωση περίπου 300 εκατ. ευρώ. Αρχικοί δικαιούχοι θα είναι οι συνταξιούχοι.

Το Υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιεί ανάλυση για να προσδιορίσει τον αριθμό των συνταξιούχων που θα επηρεαστούν από μείωση των αποδοχών τους από την 1/1/2025 λόγω προσωπικής διαφοράς.

Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η ανάλυση, θα καθοριστούν και άλλες ευάλωτες ομάδες που μπορεί να ενταχθούν στο επίδομα. Το επίδομα αυτό αναμένεται να διατεθεί ως “κοινωνικό μέρισμα” με την καταβολή του κοντά στα Χριστούγεννα. Εκτιμάται ότι αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι και οι ανακοινώσεις θα γίνουν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Από τα 300 εκατ. ευρώ, περίπου 250 εκατ. ευρώ θα διοχετευτούν για το επίδομα και τα υπόλοιπα 50 εκατ. ευρώ θα ενισχύσουν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Αναμένεται ότι οι δικαιούχοι συνταξιούχοι θα περιλαμβάνουν όσους λαμβάνουν συνολικά συνταξιοδοτικές παροχές έως 1.600 ευρώ το μήνα. Γι’ αυτούς, το επίδομα θα κυμαίνεται κλιμακωτά από 100 έως 250 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.

Σε περίπτωση περισσοτέρων κεφαλαίων, αναμένεται αύξηση των δικαιούχων:

• Ανασφάλιστοι ηλικιωμένοι
• Άτομα με αναπηρία
• Άνεργοι εδώ και πολύ καιρό

Οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ.

Χαμηλότερος φόρος για τα ταξί και το “καφέ στο χέρι”

Από την 1/7/2024, ισχύει μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ για τα ταξί (από 24% σε 13%), με ετήσιο δημοσιονομικό κόστος περίπου 45 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, ισχύει μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ (13%) για τον καφέ, τον κακάο, το τσάι και το χαμομήλι στη μορφή take away και delivery, με ετήσιο δημοσιονομικό κόστος περίπου 65 εκατ. ευρώ. Όμως, ο φόρος επανέρχεται στο 24% μόνο για τα σερβιριζόμενα ροφήματα, λόγω της επιπλέον υπηρεσίας που παρέχουν σε αντίθεση με το take away και το delivery. Αυτό αντιπροσωπεύει και το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων για αυτές τις επιχειρήσεις, και αναμένεται να εξοικονομηθούν περίπου 43 εκατ. ευρώ ετησίως.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η επιστροφή στον συντελεστή ΦΠΑ 24% για τα σερβιριζόμενα προϊόντα δικαιολογείται από την παροχή μιας πρόσθετης υπηρεσίας σε αντίθεση με το delivery και το take away. Αυτό που μένει να δούμε είναι εάν οι επιχειρήσεις θα ανακομίζουν τον κόστος αύξησης του φόρου στα σερβιριζόμενα ροφήματα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα