Οι τρεις κύριες τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Στέφανος Κασσελάκης κέρδισε τον πολιτικό χρόνο που χρειαζόταν για τις ευρωεκλογές, με τους κυρίους νικητές του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ να είναι ο Νίκος Παππάς και όσοι υποστήριξαν την απόσταση από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος βρίσκεται τώρα εκτός του πλαισίου μιας νέας ήττας.

Το μπλοκ των νεοπροεδρικών ενδεχομένως να φαινόταν διχασμένο κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, αλλά τόσο η ομάδα του Στέφανου Κασσελάκη όσο και αυτή του Νίκου Παππά δηλώνουν με δυναμικότητα ότι κατάφεραν να κερδίσουν το Συνέδριο και την πολιτική μάχη.

Στο νέο εσωκομματικό σκηνικό ξεχωρίζουν οι νεοπροεδρικοί υπό τον Στέφανο Κασσελάκη, οι προεδρικοί υπό τον Αλέξη Τσίπρα και η ομάδα των Παππά – Φάμελλου – Γιώργου Τσίπρα.

Είναι προφανές ότι η “τρόικα” των Σωκράτη Φάμελλου, Νίκου Παπά και Γιώργου Τσίπρα ανήκει στους νικητές του Συνεδρίου, με την πρότασή τους για αναβολή των εκλογών να επικρατεί ακόμα και έναντι της πρότασης του προέδρου. Πώς θα επηρεάσουν τα γεγονότα στο μέλλον; Ο Στέφανος Κασσελάκης κατάφερε να αποφύγει ένα νέο εσωκομματικό ξέσπασμα πέντε μήνες πριν την εκλογή του – μια κίνηση που δεν είναι καθόλου ελκυστική για έναν ηγέτη – αλλά είναι σαφές ότι τίποτα δεν είναι βέβαιο και όλα θα εξαρτηθούν από την αντιδράση της εσωκομματικής του αντιπάλου το βράδυ της 9ης Ιουνίου, αν το αποτέλεσμα δεν είναι αυτό που επιθυμεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζει ουσιαστικά, μέσω διαρροής από τον κύκλο του, την επόμενη κίνησή του, μέχρι την επόμενη επίσημη του ενέργεια που δεν αναμένεται σύντομα. “Οτιδήποτε είχε να πει, το ανέφερε στην ανακοίνωσή του. Όλοι θα κριθούν από τα αποτελέσματα”, ήταν το σχόλιό του. Η επέμβαση του πρώην πρωθυπουργού και η άποψή του χρησιμοποιήθηκαν ως βάση για την απόφαση αν θα διαμαρτυρηθεί για τον Στέφανο Κασσελάκη και δεν ήταν αποδεκτή. Το σώμα του Συνεδρίου του 2024 διαφέρει σημαντικά από αυτό του 2022 και ο νέος πρόεδρος έδειξε ότι έχει τον έλεγχο. Από το αποτέλεσμα δεν δημιουργήθηκαν τόσο ισχυρές συνδέσεις υπέρ της Όλγας Γεροβασίλη, που θα μπορούσαν να ενώσουν τα διάφορα μέρη των προηγούμενων “προεδρικών”. Αυτό που φαίνεται σαφές είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί πλέον να επαναχρησιμοποιήσει το παρελθόν του.

δειτε ακομα

δειτε ακομα