Οι τέσσερις σταθμοί προς τις εκλογές στην οδό της κυβέρνησης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται σε προεκλογική ετοιμότητα, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση βρίσκεται σε εκλογική διαδικασία.

Οι ευρωεκλογές στις 9 Ιουνίου θα δώσουν ένα πρώτο σημάδι μετά τις προηγούμενες εθνικές εκλογές και θα διαμορφώσουν τις καινούριες κατευθύνσεις για τους κύριους πολιτικούς παίκτες της χώρας. Αυτό το αποτέλεσμα θα αντιμετωπίσει τις διλήμματα που είναι αντιμέτωπες οι πολιτικές δυνάμεις.

Στο στρατηγικό πλάνο, το επόμενο “ορόσημο” είναι η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 22 Μαρτίου, όπου αναμένεται να εγκρίνει την αύξηση του ελάχιστου μισθού από την 1η Απριλίου. Η κυβέρνηση σχολιάζει ότι το πλεόνασμα του Ιανουαρίου ήταν 2,8 δισ. ευρώ έναντι του στόχου των 1,1 δισ. ευρώ. Με το πρόβλημα της αύξησης των τιμών, έχουν ήδη θεσπιστεί επιπλέον μέτρα, όπως μειώσεις τιμών σε περίπου 4.000 προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων απορρυπαντικών, προϊόντων προσωπικής υγιεινής και βρεφικών πάνες. Η κυβέρνηση υπόσχεται περαιτέρω μέτρα για τη διόρθωση των ανωμαλιών στις τιμές και τον έλεγχο της αγοράς.

Επιπλέον, θα δοθεί έμφαση στην ασφάλεια με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να ηγείται του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, γνωρίζοντας τη δυσκολία της δημιουργίας ενός ασφαλούς περιβάλλοντος.

Στις προτεραιότητες του μέλλοντος είναι επίσης η υγεία, με έμφαση στην προσεχή λειτουργία των απογευματινών επεμβάσεων και τη δημοσίευση 704 θέσεων εξειδικευμένων γιατρών.

Έως το τέλος της εβδομάδας, αναμένεται να αλλάξει το τοπίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα, με την ψήφιση ενός νομοσχεδίου από τη Βουλή για την επιτροπή της λειτουργίας μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Αυτό το θέμα χωρίζει τις προοδευτικές από τις συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει τη μονοπωλιακή θέση του κράτους στην ανώτατη εκπαίδευση και τη συμβολική σημασία αυτού. Η “μάχη” στη Βουλή θα καθορίσει το πολιτικό μέλλον της χώρας.

δειτε ακομα

δειτε ακομα