Οι συνήθειες του ηγεμόνα επιστρέφουν

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει βρει ξανά τον προεκλογικό εαυτό του καθώς αντιμετωπίζει τη βαριά εκλογική ήττα του Σύριζα. Χειρίζεται το θέμα αυτό με τρόπο που δείχνει ότι είναι ο αδιαφιλονίκητος αρχηγός του κόμματος και δεν έχει περιορισμούς από την Κεντρική Επιτροπή. Φαίνεται ότι ο προσωπικός του χειρισμός του ζητήματος είναι αρμοδιότητα του καθώς τα θέματα υψηλής πολιτικής είναι αποκλειστικά δική του αρμοδιότητα.

Η ηγεσία του Σύριζα δεν θεωρεί την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος ως κρίσιμο υπαρξιακό ζήτημα αλλά και ως μετεκλογικό πρόβλημα το οποίο συνδέει με προσωπικές στρατηγικές και πολιτικές προοπτικές. Στο εσωτερικό του κόμματος διαμορφώνονται δύο στρατόπεδα για την επόμενη ημέρα και ο Τσίπρας θα τους καθορίσει όταν αποφασίσει να αποχωρήσει από την ηγεσία.

Η στάση του Αλέξη Τσίπρα έχει προκαλέσει δυσφορία σε ανώτατα στελέχη καθώς η προσωποκεντρική του προσέγγιση συνδέεται με την ανεξέλεγκτη ηγεμονική συμπεριφορά του. Η ηγεσία του Σύριζα θεωρεί και αντιμετωπίζει την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος ως ουσιαστικό πρόβλημα που συνδέεται με προσωπικές στρατηγικές και πολιτικές προοπτικές.

Στο εσωτερικό του Σύριζα διαμορφώνονται δύο στρατόπεδα για την επόμενη ημέρα, το ένα με την περίπτωση της Ρένας Δούρου και το άλλο με τις περιπτώσεις της Έφης Αχτσιόγλου και του Αλέξη Χαρίτση. Ο τωρινός χρόνος ζητά από τον Τσίπρα να διατηρήσει και τα δύο στρατόπεδα παρά την απόσταση που τον χωρίζει από τον αριστερό λόγο που εκφέρει η Έφη Αχτσιόγλου.

Ο πρόεδρος του Σύριζα, όπως και κάθε προσωποκεντρικός ηγέτης, χρησιμοποιεί τη μέθοδο του «διαίρει και βασίλευε», με στόχο τη διατήρηση της εξουσίας του στο κόμμα.

δειτε ακομα