Οι ευρωεκλογές και η νέα κατάσταση στην κεντροαριστερά

Πολλοί πρότειναν τη συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές, αλλά λίγοι πιστεύανε. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά. Στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία, οι συγκεντρώσεις των δύο κομμάτων αντέδρασαν ενάντια σε μια ισχυρή κυβέρνηση. Κυρίως, στην πρωτεύουσα, έγινε μια ολική ανατροπή. Ο Στέφανος Κασσελάκης και ο Νίκος Ανδρουλάκης ηγούνται δύο μικρότερων δυνάμεων, που μόνες τους δεν μπορούν να επικρατήσουν της Νέας Δημοκρατίας. Το επόμενο βήμα για αυτούς είναι να ακολουθήσουν έναν κοινό δρόμο, γνωρίζοντας ότι τους ενώνει η κεντροαριστερά.

Ένα γεγονός θα κρίνει τα πάντα: οι ευρωεκλογές. Μέχρι τότε, τα δύο κόμματα έχουν διαφορετικούς στόχους. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θέλει να αξιοποιήσει το δυναμικό που έπιασε το ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες τοπικές εκλογές και να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη πίσω από τη Νέα Δημοκρατία. Πιστεύει ότι το κοινό μήνυμα από την κάλπη, σε συνδυασμό με την εσωτερική ατμόσφαιρα στο Κουμουνδούρου, θα δώσει νέα ώθηση στο κόμμα. Η ανεξαρτησία του κόμματος δεν διαπραγματεύεται. Ο Νίκος Ανδρουλάκης μπορεί να αντιμετωπίσει πιέσεις, αλλά η αντιπολίτευση μέσω του Πάνου Σκουρλέτη έχει ήδη δηλώσει ότι η κοινή εκλογική παράταξη δεν είναι εφικτή. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να έχει τον έλεγχο στη σχέση του με το ΠΑΣΟΚ, όπως έγινε από το 2015 και μετά. Ελπίζουν ότι η κρίση θα είναι προσωρινή και ότι μετά τη συνεδρίαση και των οργάνων τους, θα βρουν τον δρόμο τους. Απόγευμα, μάλιστα, θα γίνει μια πρώτη αξιολόγηση με το συνάντηση της Πολιτικής Γραμματείας.

Οι δηλώσεις των ηγετών των δύο δυνάμεων δείχνουν ότι κυριαρχεί η αντιπαράθεση, όχι η συμμαχία. Ο Νίκος Παππάς εξήγησε ότι ο ΠΑΣΟΚ θέλει να γίνει κόμμα της αντιπολίτευσης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως στόχο να “συντρίψει” την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας, ακόμη και στις ευρωεκλογές. Η Νάντια Γιαννακοπούλου χαρακτήρισε πρόωρη τη συζήτηση για ευρύτερη συνεργασία.

Είναι φανερό ότι αν οι νέες δημοσκοπήσεις και, πάνω απ’ όλα, οι ευρωεκλογές δεν δείξουν νέες δυναμικές, κανείς δεν θα προχωρήσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΠΑΣΟΚ θέλουν να εκπροσωπήσουν τον προοδευτικό χώρο και να ενσωματώσουν τους πιο ευάλωτους. Αυτή είναι η συνηθισμένη οδός για το “πολιτικό παιχνίδι” και οι συνθήκες δεν αλλάζουν τώρα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα