Οι διαφορές στην κεντροαριστερά και η επικράτηση της γαλάζιας ηγεμονίας

Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και την Ουκρανία δημιουργούν μια νέα ανθρωπιστική κρίση και αβεβαιότητα στην καθημερινή ζωή. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας “Pulse”, περισσότεροι από οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες εκφράζουν ανησυχία για την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και την αύξηση των τιμών σε διάφορους τομείς.

Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις και να πείσουν το κοινό ότι έχουν ρεαλιστικά σχέδια για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ειδικά τώρα που φαίνεται να υπάρχει διαίρεση στην κεντροαριστερά, με πολλούς να περιμένουν την ανεύρεση νέων πολιτικών σχημάτων πριν από τις ευρωεκλογές, η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για την κατανόηση του γεγονότος ότι μέλη του κόμματος έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο.

Η έρευνα της Pulse δείχνει επίσης ότι, εξαιρουμένων των αναποφάσιστων, η Νέα Δημοκρατία έχει ποσοστό 38,5% στις προθέσεις ψήφου, με μια μικρή μείωση σε σύγκριση με τις προηγούμενες εθνικές εκλογές. Επίσης, το ΠΑΣΟΚ έχει αυξηθεί κατά 1,5 ποσοστιαίες μονάδες (13,5%) και αναμένεται να αποτελέσει τον κυρίαρχο παράγοντα στην κεντροαριστερά. Επιπλέον, το ΚΚΕ έχει αυξηθεί κατά μισή ποσοστιαία μονάδα (9,5%) και το ΜΕPA25 έχει αριθμητικά φτάσει το όριο του 3%.

Ο Στέφανος Κασσελάκης κρίνεται για την πολιτική του πριν από τις εσωκομματικές εκλογές και οι ψηφοφόροι δεν φαίνεται να του δείχνουν την υποστήριξή τους. Μόνο το 19% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι οι πρωτοβουλίες του νέου προέδρου του κόμματος είναι θετικές, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 58% όταν λαμβάνονται υπόψη όλοι οι ερωτηθέντες. Επιπλέον, υπάρχει σημαντική πίεση από το ΚΚΕ και το ΜΕPA25 προς το ΣΥΡΙΖΑ.

Στην επόμενη περίοδο, προβλέπεται ότι το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία θα επωφεληθούν από την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι ίσως πλησιάσουν προς αυτά τα κόμματα. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι μέλη της κεντροαριστεράς διαρρέουν προς την κυβέρνηση, προκειμένου να ενισχυθεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ελπίζει ότι το 2012 θα είναι η χρονιά της ανάκαμψης για το κόμμα του. Ωστόσο, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα