Ο νέος δρόμος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Σε μόλις επτά ώρες ολοκληρώθηκε η Διακήρυξη φιλίας και καλής γειτονίας καθώς και η υπογραφή σημαντικών ελληνοτουρκικών συμφωνιών. 

Έκτοτε, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δοκιμάστηκαν σε ξηρά, αέρα και θάλασσα. Μόνο φυσικά στοιχεία, όπως σεισμοί και πυρκαγιές, μπόρεσαν να ενώσουν τους ανθρώπους των δύο χωρών, ειδικά την ηγεσία τους. Κατά τη διάρκεια της σύντομης παραμονής μεγάλης τουρκικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα, δημιουργήθηκε μια νέα δυναμική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με μια σημαντική δήλωση καλών προθέσεων για την αποφυγή εντάσεων.

Με 15 διακηρύξεις, συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας υπογράφηκαν σε θέματα εμπορίου, τουρισμού, παιδείας και πολιτισμού, επισφραγίζοντας τις προσπάθειες για μια νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το μόνο ερώτημα παραμένει εάν και πότε θα προχωρήσουμε στην επίλυση των υφιστάμενων διαφορών αναφορικά με την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Ο νέος οδικός χάρτης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που χαρακτηρίζεται ως “Ιστορικός” από τον τουρκικό τύπο, φαίνεται να συνεχίζεται, και μάλιστα με την έλευση του νέου έτους.

Ο πολιτικός διάλογος για τη θετική ατζέντα μεταξύ των διπλωματικών εκπροσώπων των δύο κυβερνήσεων θα συνεχιστεί στις 2 Μαρτίου και στις αρχές του ίδιου μήνα θα πραγματοποιηθεί επιχειρηματικό φόρουμ Ελλάδας και Τουρκίας. 

Με το νέο χρόνο προγραμματίζονται δύο τετ-α-τετ ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ, αρχικά με την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα, ενώ οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν εκ νέου τον Ιούλιο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγτον. 

δειτε ακομα

δειτε ακομα