Ο Γνήσιος Αριστερός ή ο “Δούρειος Ίππος”;

Μπροστά στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης είναι το φαβορί για την προεδρία του κόμματος, αν και, όπως παρατηρεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung, “πρόκειται για έναν υποψήφιο που μέχρι τον Ιούλιο σχεδόν κανείς δεν γνώριζε”.

“Το βιογραφικό του Κασσελάκη είναι κάτι το ασυνήθιστο για τους αριστερούς υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός ότι είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλος, διεκδικεί την νομική αναγνώριση των ομόφυλων γάμων και θέλει να μεγαλώσει ένα παιδί με τον Αμερικανό σύντροφό του, δεν αποτελεί πρόβλημα για την πλειοψηφία της αριστεράς, όπου όλα αυτά είναι ευρέως αποδεκτά.”

Αυτό που δεν γνωρίζει η βάση του ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα, είναι το επαγγελματικό παρελθόν του Κασσελάκη. Το γεγονός ότι ο υποψήφιος για την ηγεσία της ριζοσπαστικής αριστεράς της Ελλάδας εργαζόταν στη Goldman Sachs και ασχολούνταν με τη ναυτιλία είναι, για ορισμένους, πολύ σημαντικό. Είναι πραγματικά αριστερός ο Κασσελάκης ή είναι ένας “δούρειος ίππος” του καπιταλισμού που βρίσκεται προ των πυλών του κόμματος; Αυτή είναι, ουσιαστικά, η ερώτηση.

Παρόλα αυτά, η διαβεβαίωση του Κασσελάκη ότι έχει δει από κοντά “τι είναι το κεφάλαιο” στη Goldman Sachs δεν κατάφερε να κατευνάσει τις ανησυχίες. Το γεγονός ότι ο ίδιος έχει επιδοκιμάσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη πολλές φορές προκαλεί επίσης ανησυχία.

Κάποιοι κριτικάρουν επίσης το γεγονός ότι ο Κασσελάκης δεν είναι περισσότερο από ένα show που παρουσιάζει στα κοινωνικά δίκτυα, ότι δεν έχει ουσία – μια αξιόσημη κριτική για ένα κόμμα που ήρθε στην εξουσία το 2015 λόγω της φθηνής ρητορικής του τότε ηγέτη Αλέξη Τσίπρα”, σχολιάζει η εφημερίδα.

Πάντως, σίγουρα ο Κασσελάκης έχει χωρίσει τα πολιτικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως επισημαίνει η FAZ, “ο πρώην υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και δεξί χέρι του Τσίπρα […] ζητά τώρα από τους ψηφοφόρους του να υποστηρίξουν τον Κασσελάκη. […] Από την άλλη πλευρά, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος […] τάσσεται υπέρ της Αχτσιόγλου, δείχνοντας ότι δεν εμπιστεύεται τον Κασσελάκη, δεν τον θεωρεί πραγματικό αριστερό και φοβάται ότι θέλει να χρησιμοποιήσει το κόμμα για τις προσωπικές του φιλοδοξίες”. Πάντως, “ο Κασσελάκης προσποιείται ότι ο εσωκομματικός του αντίπαλος δεν υπάρχει και η προεκλογική του εκστρατεία είναι εξ ολοκλήρου προσαρμοσμένη στον πρωθυπουργό”.

δειτε ακομα