Ο Φλωρίδης μιλάει για την ενδοοικογενειακή βία: Ενίσχυση του νομικού πλαισίου

Σύντομα θα ανακοινωθεί ένα νέο σύνολο νομικών διατάξεων που θα ενισχύσει την υφιστάμενη νομοθεσία για την ενδοοικογενειακή βία, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, σε μια συνέντευξη σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό, με αφορμή την περίπτωση του ποινικολόγου Απόστολου Λύτρα, που παραδέχτηκε ότι χτύπησε τη σύζυγό του.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι νέες διατάξεις θα καθορίσουν λεπτομερέστερα τη διαδικασία δικαστικής εξέλιξης των υποθέσεων.

Επισήμανε ότι χωρίς το νομικό αυτό πλαίσιο, σε παρόμοιες περιπτώσεις βίας, επαγγελματίες όπως γιατροί και νοσηλευτές που εξέταζαν τα θύματα θα ήταν υπό κατηγορία.

Ο κ. Φλωρίδης σχολίασε τα λόγια δασκάλων και μαθητών που έχουν βιώσει καταστάσεις βίας.

Αναφορικά με το νέο νομικό πλαίσιο, επεσήμανε τη σημαντική εξέλιξη που αποτελεί ο νέος ποινικός κώδικας και ο κώδικας ποινικής δικονομίας. Αναφέροντας ότι το νομοσχέδιο αυτό έλαβε έντονη κριτική από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης τον περασμένο Φεβρουάριο.

Σημειώνεται ότι το νέο νομικό πλαίσιο, που αντικατέστησε το άρθρο 23 του νόμου 3500/2006 περί ενδοοικογενειακής βίας, υποχρεώνει τους γιατρούς να ειδοποιούν τις αρχές όταν στην εξέταση εντοπίζουν στοιχεία που υπονοούν ενδοοικογενειακή βία, ανεξαρτήτως της δήλωσης του θύματος.

Επιπλέον, με την εισαγωγή της υποχρέωσης καταγγελίας, ο νόμος προστατεύει τους επαγγελματίες όπως ιατρούς και άλλους (π.χ. παιδαγωγούς, ψυχολόγους) που καταγγέλλουν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που εντοπίζουν, αναιρώντας τις εκδικητικές καταγγελίες από τους δράστες. Επιπλέον, αποφεύγεται η ανάγκη για μαρτυρίες κατά τη δίκη, εκτός αν κριθεί απόλυτα απαραίτητο από το δικαστήριο.

δειτε ακομα

δειτε ακομα