Ο πόνος του γέννηματος της νέας κεντροαριστεράς

Μετά τις πρόσφατες εκλογές, προσπαθούμε να αντλήσουμε τα μηνύματα που μας δίνουν τα αποτελέσματα. Η παρατραβηγμένη διαφορά του πρώτου κόμματος από τα υπόλοιπα συνδυάζοντας την αύξηση της ψήφου του μετά από την τετραετή κυβερνητική θητεία, οδηγεί σε ένα βασικό συμπέρασμα. Στα μάτια πολλών ψηφοφόρων, η προηγούμενη κυβέρνηση δεν τα πήγαινε τόσο άσχημα τα τελευταία 4 χρόνια ή τουλάχιστον οι περισσότεροι δεν πίστευαν ότι υπήρχε κάποιος άλλος που θα μπορούσε να το κάνει καλύτερα. Η τεράστια διαφορά του πρώτου κόμματος από τα υπόλοιπα εξαφάνισε σχεδόν τον δεύτερο πόλο.

Η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να κερδίσει ένα μεγάλο μέρος των κεντρώων ψηφοφόρων και έτσι κράτησε χαμηλά τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΠΑΣΟΚ. Μεταμορφώνοντας τον εαυτό της σε ένα πιο κεντρώο κόμμα, άφησε χώρο για την είσοδο τριών κομμάτων δεξιά της, γεγονός που είναι ασυνήθιστο. Επίσης, η αυξημένη αποχή αποτελεί ένα προς διερεύνηση στοιχείο. Οι 7 στους 10 καταθέτες έχουν στην τράπεζα λιγότερα από 1000 ευρώ και αυτό το γεγονός δεν μπορεί να ισορροπηθεί με τις διάφορες υποσχέσεις που έγιναν πριν από τις εκλογές.
<img class="alignnone size-full wp-image-1350230" src="https://cdn.pagenews.gr/wp-content/uploads/2023/08/ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ-2.jpg” alt=”” width=”327″ height=”154″>

Η άνετη νίκη του πρώτου κόμματος συνδέεται με τη μείωση τής ψαλίδας μεταξύ των επόμενων δύο κομμάτων. Οι εξελίξεις στα αριστερά του κέντρου είναι ειδικά ενδιαφέρουσες: ο μικρός 6% χώρος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αφήνει όλες τις επιλογές ανοικτές για το μέλλον.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ένα από τα δύο αυτά κόμματα θα γίνει η κεντρική φωνή της κεντροαριστεράς στα επόμενα χρόνια. Εδώ τελειώνουν οι βεβαιότητες και αρχίζουν τα αμέτρητα ερωτήματα.

Ποιος θα ηγηθεί του ΣΥΡΙΖΑ; Προς ποια κατεύθυνση θα οδηγήσει η νέα ηγεσία το νέο ΣΥΡΙΖΑ; Θα πάει προς τον μεσαίο δρόμο, με στόχο να γίνει ξανά ο κύριος αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας; Ή θα πάει προς τα αριστερά, με τον κίνδυνο να επιστρέψει σε μονοψήφια ποσοστά όπως στο παρελθόν; Πολλά ερωτήματα έχουν ήδη τεθεί: αν και ο ΠΑΣΟΚ ανακάμπτει, δεν ανακάμπτει τόσο καλά όσο θα ήθελε. Θα καταφέρει να πάρει τη δεύτερη θέση μέχρι τις ευρωεκλογές και να θεμελιώσει την επίσημη αντιπολίτευση κατά της Νέας Δημοκρατίας, όπως κάποτε ήταν, θα φέρει την ανανεωμένη εκδοχή του ΠΑΣΟΚ, μια ανανέωση των ιδεών και των προτάσεων που θα προσελκύσει τους κεντροαριστερούς και θα μπορέσει να κερδίσει τις ευρωεκλογές.
ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ 3

Μέσα στους επόμενους μήνες θα πραγματοποιηθούν δημοτικές εκλογές και σε λιγότερο από ένα χρόνο θα πραγματοποιηθούν ευρωεκλογές. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις εσωκομματικές εκλογές του κοινοβουλίου και του ΣΥΡΙΖΑ. Όλες αυτές οι δημοκρατικές διαδικασίες και ο λόγος των κομμάτων της αντιπολίτευσης εντός και εκτός κοινοβουλίου θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για να εμφανιστεί ένας δεύτερος πόλος, ένα κόμμα που θα αντιπαλέψει το πρώτο στις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές. Οι επόμενες ημέρες θα είναι απρόβλεπτες και ενδιαφέρουσες.

δειτε ακομα

δειτε ακομα