Ντιμπέιτ Μητσοτάκη – Τσίπρα εκλογές 2023: Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση

Η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές της 21ης Μαΐου έχει ξεκινήσει και οι πολιτικοί αρχηγοί ετοιμάζονται για ντιμπέιτ. Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ζητά να διεξαχθεί ντιμπέιτ μεταξύ Τσίπρα-Μητσοτάκη και ισομερή κατανομή του χρόνου των κομμάτων στα ΜΜΕ, και ζητά από τις εταιρίες δημοσκοπήσεων να δημοσιεύουν τα πρωτογενή και αστάθμητα δεδομένα των ερευνών τους. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αντιδρά, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για αμφισβήτηση των δημοσκοπήσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απάντησε σχετικά με το ντιμπέιτ και παραπέμπει το θέμα στην πρώτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η ΝΔ είναι ανοιχτή σε ένα ντιμπέιτ με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και ότι η ΕΡΤ έχει δοκιμάσει ήδη ένα αντίστοιχο format στο παρελθόν. Η πρόταση για ένα τέτοιο ντιμπέιτ έχει προκαλέσει κριτική από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υποστηρικτές του. Η παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη είναι επίσης κρίσιμη στη συζήτηση σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές.

Μετά τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου οι εκλογές είναι πια μπροστά μας με το ερώτημα «θα βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή θα πάμε σε δεύτερες και τρίτες κάλπες ή όσες κάλπες χρειαστούν;», άρχισε ήδη να πλανάται. Το ενδεχόμενο να κερδίσει αυτοδυναμία το κόμμα που θα κερδίσει τις πρώτες εκλογές στις 21 Μαΐου είναι απίθανο, καθώς οι εκλογές αυτές θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Με ενισχυμένη αναλογική θα διεξαχθούν οι επαναληπτικές εκλογές.

Οι εκλογές στην Ελλάδα θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής στις 21 Μαΐου, όπου το πρώτο κόμμα πρέπει να έχει ποσοστό άνω του 46% για να αποκτήσει αυτοδυναμία. Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία, οι επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, όπου το πρώτο κόμμα πρέπει να έχει ποσοστό άνω του 37% για να αποκτήσει αυτοδυναμία. Σε περίπτωση αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα αναλάβει το σχηματισμό Κυβέρνησης, για τη διενέργεια εκλογών και διάλυση της Βουλής. Σήμερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει σε συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας στο Αιγάλεω.

δειτε ακομα