Νομοθετικά καθοριστικό βήμα για καταπολέμηση της οπαδικής βίας, ψηφίσθηκε από τη Βουλή με τις ψήφους της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Πλεύσης

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού που αφορά στα μέτρα κατά της οπαδικής βίας εγκρίθηκε επί της αρχής, με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ και της Πλεύσης Ελευθερίας.

Με την ψήφο “παρών” ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της Ελληνικής Λύσης και των Σπαρτιατών, ενώ το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά και η Νίκη το καταψήφισαν.

Μια τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την καθιέρωση της 1ης Φεβρουαρίου ως “Πανελλήνιας Ημέρας Φιλάθλου” για το άνοιγμα των γηπέδων, έγινε δεκτή από την κυβέρνηση, με τα γήπεδα να ανοίγουν στις 13 Φεβρουαρίου μετά τις νομοθετικές ρυθμίσεις.

Οι τοποθετήσεις επί του νομοσχεδίου περιλάμβαναν τις δευτερολογίες εισηγητών και αγορητών των κομμάτων. Μία από τις τοποθετήσεις ήταν από τον βουλευτή της ΝΔ, Παναγή Καππάτο, ο οποίος υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί καθοριστικό βήμα για την αντιμετώπιση της βίας στον ελληνικό αθλητισμό και προστατεύει τους φιλάθλους και τους επηρεαζόμενους από τις εκνομες συμπεριφορές.

Επίσης, ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Λοβέρδος, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο επανασχεδιάζει πλήρως την ηλεκτρονική εποπτεία των αθλητικών εγκαταστάσεων και εισάγει συγκεκριμένους ελέγχους με σκοπό την αντιμετώπιση της βίας και την ταυτοποίηση των δραστών μέσω ενός νέου συστήματος επικοινωνίας και τη συνεργασία με το ΥπουργείοΨηφιακής Διακυβέρνησης. Επισήμανε επίσης ότι το νομοσχέδιο συνάδει με διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, από τη δική του πλευρά, παρείχε τη στήριξή του στο νομοσχέδιο παρά τις επιφυλάξεις του ως προς την αντιμετώπιση του θέματος, υποστηρίζοντας ότι η εφαρμογή των μέτρων θα παραμείνει θέμα προς εξέταση. Επιπλέον, τονίστηκε ότι η βία στον αθλητισμό δεν είναι απομονωμένο φαινόμενο αλλά αντικατοπτρίζει τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, ενώ αναφέρθηκε και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αθλητές προετοιμαζόμενοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Η συζήτηση συνεχίζεται, ενώ έχει ήδη ζητηθεί η τοποθέτηση επί του νομοσχεδίου από την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

δειτε ακομα

δειτε ακομα