Νίκος Ανδρουλάκης: Η Νέα Δημοκρατία αποσταθεροποιεί την Ευρώπη – Η τελευταία του ομιλία ως ευρωβουλευτής.

Την τελευταία του παρέμβαση ως ευρωβουλευτής έκανε σήμερα ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στη ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για την κατάσταση του κράτους δικαίου.

Στην ομιλία του ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως, διατηρεί μια προκλητική στάση αποφεύγοντας να συναντήσει την επιτροπή ατομικών ελευθεριών. Δεσμεύτηκε, πως θα αγωνιστεί ώστε «οι παράνομες υποκλοπές, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι επιθέσεις στις ανεξάρτητες αρχές και η εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης να αποτελέσουν σύντομα μια κακή ανάμνηση», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η παρέμβαση του Νίκου Ανδρουλάκη:

Αγαπητοί συνάδελφοι,

με θλίβει, που η τελευταία μου παρέμβαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γίνεται με θέμα το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.

Όπως και η προκλητική στάση της κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που απέφυγε να συναντήσει την επιτροπή ατομικών ελευθεριών ,προσβάλλοντας πρώτα και πάνω απ’ όλα τον ελληνικό λαό.

Γι’ αυτό δεσμεύομαι ότι θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις ώστε οι παράνομες υποκλοπές, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι επιθέσεις στις ανεξάρτητες αρχές και η εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης να αποτελέσουν σύντομα μια κακή ανάμνηση.

Πιστεύω ότι το κράτος δικαίου είναι η πρώτη και κύρια προϋπόθεση για την ευημερία των πολιτών.

Αποχαιρετώντας σας, θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους, που συνεργαστήκαμε για μία Ένωση αλληλεγγύης και προοπτικής.

Για μία δημοκρατική και αυτοδύναμη Ευρώπη, που βρίσκεται στην πρωτοπορία της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του περιβάλλοντος.

Έχουμε όλοι χρέος να αγωνιστούμε για την Ευρώπη των λαών ώστε να προσπεράσουμε κάθε εμπόδιο ισχυρών οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων, που θέλουν την Ευρώπη αδύναμη και διαχειρίσιμη.

H παρέμβαση της Βέρα Γιούροβα

Στη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο έκαναν παρεμβάσεις, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, η Επίτροπος για τις Αξίες και τη Διαφάνεια Βιέρα Γιούροβα καθλως και η εισηγήτρια της PEGA για τις υποκλοπές με κακόβουλα λογισμικά Σοφί Ιν΄τ Βελτ.

Στην αρχική τοποθέτηση που έκανε η Επίτροπος για τις Αξίες και τη Διαφάνεια Βιέρα Γιούροβα τόνισε ότι το πιο σημαντικό τμήμα της έκθεσης είναι οι συστάσεις που έχει απευθύνει στα κράτη μέλη.

Όσον αφορά την Ελλάδα, η έκθεση προσδιορίζει σειρά μέτρων βελτίωσης της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας της Δικαιοσύνης, αλλά παραμένουν να αντιμετωπιστούν αρκετές προκλήσεις, ειδικά ως προς την χρονική διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών. Η Επιτροπή συνέστησε στην Ελλάδα να αντιμετωπίσει την ανάγκη εμπλοκής της Δικαιοσύνης στον διορισμό δικαστικών, λαμβάνοντας υπόψιν τα ευρωπαϊκά κριτήρια.

Προσδιόρισε επίσης ότι τα κριτήρια για την αναγνώριση οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών συνεχίζουν να προκαλούν προβληματισμό, ως προς την επίδραση στην ικανότητα των ΜΚΟ να λειτουργούν στην Ελλάδα και να λαμβάνουν οικονομική υποστήριξη. Για αυτό έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένη σύσταση.

Οι προκλήσεις στον χώρο των ΜΜΕ, την διαφάνεια σε σχέση με τους ιδιοκτήτες τους, τις απειλές και τις επιθέσεις σε δημοσιογράφους, την ανεπάρκεια πόρων των ρυθμιστικών Αρχών, επίσης προκαλούν ανησυχία. Η Κομισιόν συστήνει ενίσχυση της προστασίας των δημοσιογράφων.

Παπαδημούλης: Να σταματήσει να σιωπά η φον ντερ Λάιεν

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε ότι στην Ελλάδα, που γέννησε την Δημοκρατία, τα τελευταία χρόνια υπό την κυβέρνηση Μητσοτάκη υποβαθμίστηκε το Κράτος Δικαίου, η ελευθερία του Τύπου, η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Το Ευρωκοινοβούλιο με ξεκάθαρη πλειοψηφία έχει καταδικάσει αυτή την κατάσταση.

Περιμένουμε από την Κομισιόν να κάνει περισσότερα κυρία Γιούροβα, ως θεματοφύλακας του Κράτους Δικαίου. Γράψατε μία πολύ ωραία έκθεση και την παρουσιάσατε εδώ, για την τοποθέτηση της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για το ελληνικό Watergate… Αλλά πείτε μας σας παρακαλώ, γιατί η κυρία φον ντερ Λάιεν δεν έχει μιλήσει για αυτά τα πράγματα εδώ και μήνες; Δεν έχουμε ακούσει ούτε μία δημόσια δήλωση για το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών, για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα. Αυτή η μικροΗ Σοφί Ιν΄τ Βελτ, εισηγήτρια της PEGA, αναφέρει ότι στην Ελλάδα το Κράτος Δικαίου έχει συρρικνωθεί σε δικαστική λασπομαχία μεταξύ πολιτικών κομμάτων και πολιτικών συμφερόντων που αφορούν τις αρχές. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι Σοσιαλιστές Δημοκράτες θα έπρεπε να είναι πιο επικριτικοί για τα μέλη τους. Η διαφθορά είναι δηλητήριο και ανθίζει εκεί που είναι ασθενές το Κράτος Δικαίου. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει την δύναμη και το καθήκον να δράσει, προς το συμφέρον των πολιτών και όχι των πολιτικών.

δειτε ακομα