ΝΔ: Στον δρόμο προς την αυτοδυναμία

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου δεν απέφεραν μόνον μιαν μεγάλη νίκη στη Νέα Δημοκρατία αλλά έκλεισαν και έναν πολιτικό κύκλο που είχε ανοίξει στις προηγούμενες εκλογές του 2012 και καταδίκασαν και όσους επέμειναν να πολιτεύονται με τοξικότητα. Πρέπει όμως να παραμείνουμε διαλλακτικοί στη σκέψη μας και στα λόγια μας κατά τον συνάδελφο μας εκείνον, καθώς η δουλειά δεν έχει τελειώσει ακόμη. Ενόψει των επόμενων εκλογών δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό.

Στον δρόμο προς την αυτοδυναμία υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι, με πρώτο την παραπλανητική σιγουριά και την ευφορία μιας μερίδας του εκλογικού σώματος της ΝΔ, που ίσως θεωρούν ότι οι εκλογές έχουν τελειώσει ήδη πριν καν ξεκινήσουν.

Δεύτερον, υπάρχει η πιθανότητα να εισέλθουν επιπλέον κόμματα στη Βουλή, που μπορεί να οδηγήσει σε μια πεντακομματική, επτακομματική ή ακόμη πιο διαφοροποιημένη Βουλή. Κάθε νέο κόμμα που θα εισέλθει στη Βουλή θα αφαιρέσει περίπου δέκα έδρες από το σημαντικότερο κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία. Αν ένα ποσοστό της τάξης του 6% αντί για 16% δεν καταφέρει να μπει στη Βουλή, τότε η ΝΔ θα χρειαστεί το 39% των ψήφων για να εξασφαλίσει μια οριακή αυτοδυναμία.

Τέλος, ο τρίτος κίνδυνος αφορά τον ανταγωνισμό μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτοκαθεδρία στην αντιπολίτευση. Η περίοδος πριν από τις εκλογές μπορεί να μονοπωληθεί από αυτόν τον ανταγωνισμό, δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας για τους εκπροσώπους της ΝΔ. Οι εκλογές καλούνται πρωτίστως για να βγει μια κυβέρνηση, και ο ανταγωνισμός στη θέση του Κέντρου-Αριστερά μπορεί να έχει επικοινωνιακό και πολιτικό ενδιαφέρον, όμως μπορεί επίσης να δυσκολέψει την επανασυσπείρωση της ΝΔ καθώς οι ψηφοφόροι της μπορεί να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις.

Η ευκαιρία του 2019 αποδείχθηκε ανεπιτυχής για τον Αλέξη Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑ. Οι πρόσφατες εκλογές αποδείκνυνται ως μια στρατηγική ήττα για το κόμμα αυτό, επειδή δεν εκπλήρωσαν τις υποσχέσεις τους για τις οποίες τους είχε εκλέξει τέσσερα χρόνια προηγουμένως. Το πάθημα του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λειτουργήσει ως μάθημα για όλα τα πολιτικά κόμματα. Κατά συνέπεια, χρειάζεται σοβαρότητα, σωφροσύνη και αυτοσυγκράτηση τόσο στον δρόμο προς τις εκλογές όσο και μετά τη διεκδίκηση της κυβέρνησης.

δειτε ακομα