ΜRB – PRORATA: Η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται εντός των ορίων του στατιστικού σφάλματος.

Νέες δημοσκοπήσεις καταγράφουν την αλλαγή των συσχετισμών των κομμάτων μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Στη δημοσκόπηση της MRB για το κανάλι OPEN και στη δημοσκόπηση της Prorata για τον τηλεοπτικό σταθμό Attica TV, η διαφορά στην πρόθεση ψήφου μεταξύ του ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτω από τις 3 μονάδες και το 2,5% αντίστοιχα.

Η νέα δημοσκόπηση της MRB καταγράφει την οργή και το θυμό των πολιτών μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Η αξιολόγηση για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον τέως υπουργό Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή είναι αρνητική. Στη δημοσκόπηση κυριαρχεί η οργή και το κυρίαρχο συναίσθημα είναι αρνητικό.

Το 46,8% των απαντώντων στη δημοσκόπηση της MRB για το OPEN κατηγορούν την κυβέρνηση για το δυστύχημα στα Τέμπη. Η αξιολόγηση για τη στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αρκετά αρνητική και πολύ αρνητική, συνολικά στο 62,5%. Επίσης, το μεγάλο ποσοστό των 62,9% κρίνει αρνητικά τη στάση των ΜΜΕ στην κάλυψη του δυστυχήματος των Τεμπών.Σε δύο δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν στην Ελλάδα, αποτυπώνεται η πρόθεση ψήφου για τις επικείμενες εκλογές του 2023. Σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση της εταιρίας MRB, η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται στο 2,9%, ενώ οι απαντήσεις «πολύ» και «αρκετά» στην ερώτηση για την πρόθεση ψήφου αθροίζουν ένα ποσοστό 55,6%. Στη δεύτερη δημοσκόπηση της εταιρίας PRORATA, η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων μειώνεται στο μισό και από τις πέντε μονάδες πέφτει στις δυόμισι. Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 28,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στο 26%, ενώ το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ ενισχύονται κατά 0,5% (9,5 και 5% αντίστοιχα).

Επιπλέον, στην πρώτη δημοσκόπηση της εταιρίας MRB, αναφέρεται ότι η ΝΔ εμφανίζεται με ποσοστό 30,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 27,2%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο 10%, το ΚΚΕ στο 7% και η Ελληνική Λύση στο 5%. Επίσης, στη δεύτερη δημοσκόπηση της PRORATA, αναφέρεται ότι οι αναποφάσιστοι ανέρχονται σε 16%, ενώ Ελληνική Λύση και ΜΕΡΑ 25 παραμένουν στα ίδια ποσοστά (3,5 και 3%).

Τέλος, στην ερώτηση για την τραγωδία στα Τέμπη, το 41% των απαντώντων θεωρεί υπεύθυνη τη σημερινή κυβέρνηση, ενώ το 43% επιρρίπτει ευθύνες σε όλες τις κυβερνήσεις. Το 48% θεωρεί ότι μεγαλύτερες είναι οι ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης, ενώ το 43% θεωρεί ότι όλες οι κυβερνήσεις φέρουν την ίδια ακριβώς ευθύνη.Σύμφωνα με δημοσκόπηση, η πλειονότητα των ερωτηθέντων είναι ικανοποιημένη με την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού σχετικά με την τραγωδία στην Μάνδρα. Ωστόσο, αρνητικά βαθμολογούν την κυβέρνηση όσον αφορά την ενημέρωση των συγγενών των θυμάτων και του κοινού, τη συνεννόηση με τα υπόλοιπα κόμματα και την ανάληψη πολιτικής ευθύνης. Επιπλέον, η πλειονότητα θεωρεί ότι η ειδική επιτροπή που συστάθηκε δεν θα συμβάλει στη διερεύνηση της υπόθεσης και χαρακτηρίζει μεροληπτική την κάλυψη των ΜΜΕ για το πολύνεκρο δυστύχημα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα