Μητσοτάκης: Ιστορική μεταρρύθμιση με την επιστολική ψήφο στο επίκεντρο – Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο

Την Δευτέρα, το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές και στα εθνικά δημοψηφίσματα εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής. Έως και τρεις συνεδριάσεις θα αναλάβει η συζήτηση, με τη συμμετοχή και των πολιτικών αρχηγών.

Το νομοσχέδιο που καθιερώνει την επιστολική ψήφο πέρασε το «πράσινο φως» από το Κοινοβούλιο επί της αρχής και ισχύει για όλους τους Έλληνες, εσωτερικού και εξωτερικού, που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.

Η μεταρρύθμιση αυτή έχει χαρακτηριστεί «ιστορική» από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς προάγει τη συμμετοχή των πολιτών στις εκλογές και αντιμετωπίζει το πρόβλημα της αποχής.

Με την επιστολική ψήφο, οι Έλληνες και του εσωτερικού και του εξωτερικού θα μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία.

Το προσεχές ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ θα περιλαμβάνει συναντήσεις με την ελληνοαμερικανική κοινότητα όπου θα συζητηθεί και η επιστολική ψήφος ενόψει των ευρωεκλογών.

Διαδικασία επιστολικής ψήφου

Οι Έλληνες του εξωτερικού και οι κάτοικοι της Ελλάδος που επιθυμούν να ψηφίσουν επιστολικά θα πρέπει να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών από τον Φεβρουάριο ως τον Απρίλιο.

Έπειτα, έχουν 20 μέρες πριν από τις ευρωεκλογές να συμπληρώσουν την επιστολική ψήφο για να είναι έγκυρη και να έχει φτάσει στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών μέχρι το Σάββατο 8 Ιουνίου, στις 5:00 το απόγευμα.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται επίσης η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, με τη διαγραφή όσων δεν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

δειτε ακομα

δειτε ακομα