Μητσοτάκης Bild: Ο φράχτης στον Έβρο θα κατασκευαστεί

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild, αναφέρθηκε στη μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας και στο τείχος στον Έβρο. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει επιβάλει αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και αναφέρθηκε στον μειωμένο αριθμό παράτυπων μεταναστών που έρχονται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη χάρη στο τείχος και στη συνολική μεταναστευτική πολιτική. Επισήμανε ότι το 2015 το 75% των παράνομων εισόδων μεταναστών στην Ευρώπη έγιναν μέσω της Ελλάδας, ενώ τώρα αυτός ο αριθμός έχει μειωθεί σε λιγότερο από 10%.

0 1

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild αναφέρεται στη μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας και το τείχος στον Έβρο, τονίζοντας ότι η λύση δεν είναι ένας φράχτης, αλλά μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική που θα διαχειρίζεται τις δευτερογενείς ροές και θα επιτυγχάνει δίκαιο επιμερισμό των βαρών μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Επιπλέον, αναφέρει ότι ο στόχος της Ελλάδας είναι να αποτρέψει τις παράνομες εισόδους στη θάλασσα, αλλά δεν πραγματοποιούν επαναπροωθήσεις, ενώ ταυτόχρονα έχουν σωθεί χιλιάδες άνθρωποι που κινδύνευαν να πνιγούν.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Bild, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη μεταναστευτική πολιτική της Ελλάδας και τον φράχτη στον Έβρο. Επισημαίνοντας ότι δεν αποτελεί μόνη λύση στο πρόβλημα της μετανάστευσης, ο Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι ο φράχτης έχει μειώσει σημαντικά την παράνομη μετανάστευση στην Ελλάδα. Ωστόσο, η δημοσιογράφος Λιάνα Σπυροπούλου ρώτησε εάν η Ελλάδα θα πληρώσει μόνη της για το φράχτη, μετά την απόρριψη της χρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι η Γερμανία, όπως και πολλά άλλα κράτη της ΕΕ, έχει διαφορετική προσέγγιση ως προς το ζήτημα της μετανάστευσης και της προστασίας των συνόρων. Κατανοώ ότι ο καθένας έχει διαφορετικές ανησυχίες και αντιλήψεις, αλλά η Ελλάδα είναι σε μια ιδιαίτερη κατάσταση λόγω της γεωγραφικής της θέσης και των πιέσεων που αντιμετωπίζει. Είμαστε πραγματικά στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης και πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας.

Ωστόσο, είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας στην ΕΕ και να βρούμε μια κοινή λύση σε αυτό το ζήτημα. Πρέπει να εξηγήσουμε την κατάστασή μας και να διαπραγματευτούμε με σθένος για να λάβουμε την υποστήριξη που χρειαζόμαστε από τους εταίρους μας στην ΕΕ. Είναι σημαντικό να έχουμε κοινή στρατηγική για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα και να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, έχω μια εξαιρετική σχέση με τον καγκελάριο Σολτς. Πιστεύω ότι κατανοούμε καλύτερα ο ένας τη θέση και τις απόψεις του άλλου. Κατανοώ ότι υπάρχουν δευτερεύουσες ροές προς τη Γερμανία, διότι είναι φυσιολογικό οι πιθανοί δικαιούχοι ασύλου να αναζητούν τις πιο γενναιόδωρες παροχές. Παρόλα αυτά, πιστεύω ότι ο καγκελάριος Σολτς κατανοεί επίσης τις πιέσεις που αντιμετωπίζουμε ως χώρα πρώτης γραμμής.

Επαναλαμβάνω, όμως, ότι ένα εμπόδιο, ένας φράχτης ή ένας τείχος δεν θα λύσουν μόνοι τους το πρόβλημα. Χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική που θα αποτελείται από μια δίκαιη κατανομή των ευθυνών για τους πρόσφυγες, τη διαχείριση των δευτερεύουσων ροών και των επιστροφών. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Όσοι δεν δικαιούνται καθεστώς πρόσφυγα πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους.

Στη συνέντευξή του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι η κατασκευή φράχτη στα σύνορα της ΕΕ είναι αναγκαία για την προστασία της επικράτειας της Ελλάδας και τη διατήρηση της ελεύθερης κυκλοφορίας στη ζώνη Σένγκεν. Ο Πολ Ροντσάιμερ επεσήμανε ότι η Γερμανία δεν μπορεί να αποδεχτεί την ιδέα της κατασκευής ενός τείχους στην ΕΕ λόγω του ιστορικού της παρελθόντος. Όμως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντέτεινε ότι ένας τέτοιος φράχτης θα ήταν στα σύνορα της ΕΕ και όχι μέσα σε αυτήν, και προσέθεσε ότι η κατασκευή φράχτη είναι εφικτή με εθνικούς πόρους αν η ΕΕ δεν παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη.

Στη συνέντευξη, η Λιάνα Σπυροπούλου ρωτά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις κατηγορίες επαναπροωθήσεων από τις ελληνικές αρχές. Ο Μητσοτάκης απαντά ότι δεν κάνουν επαναπροωθήσεις, αλλά αποτρέπουν παράνομες εισόδους. Αναφέρει ότι έχουν σώσει χιλιάδες ανθρώπους στη θάλασσα και όσο λιγότερους έχουν στη θάλασσα, τόσο μικρότερες είναι οι πιθανότητες πνιγμού. Όσον αφορά τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις και τις κατηγορίες προσφύγων, που λένε ότι τους πήραν χρήματα ή αντικείμενα, ο Μητσοτάκης λέει ότι δεν έχουν μπορέσει να τεκμηριώσουν κανένα περιστατικό. Σχετικά με τη μετανάστευση στη Γερμανία, ο Μητσοτάκης λέει ότι αν χορηγηθεί άσυλο στην Ελλάδα, θέλει οι άνθρωποι αυτοί να παραμείνουν στην Ελλάδα και αν θέλουν να “χτίσουν” τη ζωή τους στην Ελλάδα, θα τους καλωσορίσουν.

2 10

δειτε ακομα

δειτε ακομα