Στη Θεσσαλονίκη, το Μέγαρο Μαξίμου αναμένει ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει άμεσα τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, προσπαθώντας να αλλάξει το κλίμα στην κοινωνία. Μετά το απροσδόκητο 28% που κατέγραψαν οι ευρωεκλογές, η κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει τα ποσοστά της και να βρει νέους τρόπους για να αναστρέψει τη δυσφορία.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που διαθέτει, η καθημερινότητα αποτελεί το κύριο πρόβλημα στη σχέση πολιτών και κυβέρνησης, επηρεάζοντας την αντίληψη για την αποτελεσματικότητα της. Αν και η βελτίωση της καθημερινής ζωής είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, οι πολίτες παραμένουν σε δυσχερή θέση.
Γι’ αυτό, το Μέγαρο Μαξίμου στρέφεται σε ομάδες πολιτών που είναι πιο δυσαρεστημένες, οι οποίες πιθανώς θα γίνουν ο κύριος άξονας της φετινής ΔΕΘ και των εξαγγελιών του πρωθυπουργού.
Εντούτοις, οι ανακοινώσεις που αναμένονται δεν θα είναι υπερβολικές, αλλά θα είναι στοχευμένες και κοστολογημένες.
Η κυβέρνηση εστιάζει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης νεότερων πολιτών, ηλικίας 30-50 και 45-54 ετών, ομάδων που έχουν απομακρυνθεί από την πολιτική. Σχέδια για αύξηση εισοδήματος, καταπολέμηση της ακρίβειας και στήριξη της στέγασης αναμένονται για αυτούς τους ηλικιακούς πληθυσμούς.
Επιπλέον, κάποιες επαγγελματικές ομάδες έχουν αποστασιοποιηθεί από την κυβερνητική παράταξη, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες, και η κυβέρνηση σκοπεύει να επανενώσει αυτές τις σχέσεις.
Παρά τις προσδοκίες για «εκπλήξεις» στη ΔΕΘ, οι δημοσιονομικές ισορροπίες θα παραμείνουν σε προτεραιότητα. Η συνεργασία και κατανομή των μέτρων θα απασχολεί το κυβερνητικό επιτελείο μέχρι τελευταία στιγμή.
Όσον αφορά το πολιτικό μήνυμα, αυτό είναι καθαρό: δέσμευση και σχέδιο για μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό αντίκτυπο, με την ολοκλήρωση της τετραετίας το 2027 να είναι το σημείο αξιολόγησης όλων των έργων.