Μαρινάκης: Μειώνεται η συμμετοχή για 200.000 πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ στα φάρμακα [vid]

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μίλησε για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις νέες παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών. Τόνισε την αποκατάσταση της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας, το ρεκόρ εξαγωγών και την χαμηλή ανεργία.

Για 200.000 πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ, η συμμετοχή στα φάρμακα μηδενίζεται και παράλληλα δρομολογείται νέα ετήσια αύξηση στους συνταξιούχους τον Ιανουάριο, ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Επίσης, για τους συνταξιούχους που εργάζονται, προβλέπεται να καταβάλλεται μόνο μια εισφορά 10% επί των πρόσθετων αμοιβών τους αντί για 30%, όπως σήμερα.

Για την ιδιωτική και τη δημόσια έκταση, προβλέπονται αυξήσεις στους μισθούς. Οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου 2024 και ο κατώτατος μισθός αυξάνεται από τον Απρίλιο. Στον δημόσιο τομέα, οι αμοιβές αυξάνονται κατά 10,5% από την 1η Ιανουαρίου 2024, που σημαίνει ότι περίπου 660.000 υπάλληλοι θα λαμβάνουν έναν επιπλέον μισθό κάθε χρόνο.

Για τις οικογένειες με παιδιά και τους νέους

  • Αυξάνεται το αφορολόγητο για παιδιά σε 1.340.000 δηλώσεις και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αυξάνεται κατά 8% από τον Δεκέμβριο.
  • Συνεχίζεται το Επίδομα Θέρμανσης με έμφαση στις οικογένειες με παιδιά.
  • Διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Σπίτι Μου» για τους 25-39 ετών και στόχος είναι 10.000 νέοι να αποκτήσουν ένα σπίτι, με παράλληλες δράσεις για τη στέγη που ευνοούν περίπου 150.000 πολίτες.
  • Καταβάλλεται από τον Δεκέμβριο το «Youth Pass», ύψους 150 ευρώ, σε 200.000 νέους 18 και 19 ετών.

Ο κ. Μαρινάκης υπενθύμισε ότι η νομιμότητα δεν αφορά μόνο την ασφάλεια και τη δικαιοσύνη, αλλά και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Για αυτό, προβλέπονται διάφορα μέτρα όπως η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, η επέκταση των ηλεκτρονικών πληρωμών, η υποχρέωση ηλεκτρονικών πληρωμών στις αγοραπωλησίες ακινήτων και η διπλασιασμένη πρόστιμο για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά.

δειτε ακομα