Μάχη για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Η συζήτηση για τη θεσμοθέτηση των ιδιωτικών πανεπιστημίων βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, με την κυβέρνηση, τα κόμματα και την ακαδημαϊκή κοινότητα να προωθούν διάφορες θέσεις. Η συζήτηση θα διεξαχθεί στη Βουλή, με την ψήφιση να προγραμματίζεται για την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, υπάρχουν αντιδράσεις τόσο εντός όσο και εκτός της Βουλής.

Μετά το πρόσφατο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια που δημιούργησε αντιδικίες εντός της κυβέρνησης, το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια υποστηρίζεται από την κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία. Αυτό πιθανόν να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των εσωτερικών αντιθέσεων στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος. Οι αντιπαράθεσης προέρχονται από διαφορετικές πεποιθήσεις και ιστορικά βάθη, και αναμένεται να έχουμε έντονες συζητήσεις.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, αποκάλυψε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώ η κυβέρνηση τον κατηγόρησε για αναχρονιστική πολιτική. Και το ΣΥΡΙΖΑ κινείται προς την ίδια κατεύθυνση, αντιτίθεται σθεναρά στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης και επιμένει στην ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων.

Οι Νέα Αριστερά και η Ελληνική Λύση εκφράζουν την αντίθεσή τους προς το νέο νομοσχέδιο, θεωρώντας ότι θα εμποδίσει πολλούς από την πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας εκπαίδευση. Απαιτούν από την κυβέρνηση να διασφαλίσει την προσβασιμότητα της εκπαίδευσης για όλους και να μην παραβιάσει το Σύνταγμα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα