Κυβέρνηση εξετάζει συνδυασμό αγοράς εργασίας και μετανάστευσης

Η κυβέρνηση εξετάζει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία μηχανισμών “νόμιμης μετανάστευσης” που θα αντιμετωπίζουν τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε κλάδους, όπως ο γεωργικός και ο κατασκευαστικός τομέας.

Η πίεση για λύσεις στην έλλειψη κυρίως εποχικού ανθρώπινου δυναμικού οδηγεί σε επεξεργασία κινήσεων σε νομοθετικό και οργανωτικό επίπεδο από το Μαξίμου. Απαιτείται ισορροπία μεταξύ αποτροπής παράνομων διελεύσεων και διαχείρισης των νόμιμων ροών.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να δέχεται μετανάστες “σύμφωνα με τις ανάγκες, τις προτεραιότητες και τις επιλογές της ελληνικής κοινωνίας”, όπως αναφέρει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Δημήτρης Καιρίδης.

Το Μέγαρο Μαξίμου “πάγωσε” τη δημόσια συζήτηση για τη “μαζική ελληνοποίηση” των μεταναστών πριν από δύο μήνες. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη “φωνές” εντός της κυβέρνησης που υποστηρίζουν σχέδιο “χαρτογράφησης” των μεταναστών και “εγκατάστασής” τους με πιο εκτεταμένες ρυθμίσεις για εύκολη και νόμιμη εργασία.

Αναμένεται βελτίωση των διαδικασιών προκειμένου να επιταχυνθεί το πλαίσιο για τους εργάτες γης από την αρχή του 2024, ειδικότερα με την επέκταση διακρατικών συμφωνιών με Ινδία, Πακιστάν, Φιλιππίνες, Γεωργία και Μολδαβία.

Εκτιμάται ότι απαιτούνται νέα εργαλεία όπως ηλεκτρονικές πλατφόρμες για τη διαχείριση των αιτήσεων, ενώ ο μέγιστος αριθμός αδειών διαμονής για εργασία για την περίοδο 2023-2024 έχει οριστεί σε 167.925.

δειτε ακομα

δειτε ακομα