Κριτική του Νίκου Ανδρουλάκη για τις προβληματικές πολιτικές της κυβέρνησης της ΝΔ για τον πρωτογενή τομέα εδώ και 5 χρόνια

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, εξέφρασε την άποψή του σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και ο πρωτογενής τομέας γενικότερα. Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για την αντιμετώπισή τους μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τη δήλωσή του:

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει περιφρονήσει εδώ και πέντε χρόνια τα σημαντικά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα. Αυτό έχει οδηγήσει στην έλλειψη μιας μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής πολιτικής για έναν ζωτικής σημασίας τομέα για την παραγωγική εξωστρέφεια της χώρας και την ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας.

Σε μια περίοδο αυξανόμενης αγροτικής παραγωγής και ζήτησης τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο, οι ελληνικοί αγρότες εγκαταλείπουν τον αγροτικό τομέα, με συνέπεια την αύξηση των εισαγωγών τροφίμων και την επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΣΤΑΤ, μειώθηκαν οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις και η χρησιμοποιούμενη γεωργική έκταση, ενώ οι αξίες των εισαγωγών ασθενούν δραματική αύξηση.

Επιπλέον, η εκτίμηση της αξίας των ευρωπαϊκών προϊόντων είναι ανησυχητικά χαμηλή για την Ελλάδα, παρά τα πολλά προϊόντα που κατέχει σε σχέση με άλλες χώρες.

Ενόψει όλων αυτών, η κυβέρνηση έχει αποτύχει να διαχειριστεί σωστά τους πόρους που της διατίθενται από την ΕΕ για την ενίσχυση της ΚΑΠ, με αποτέλεσμα τεράστιες απώλειες για τα εισοδήματα των Ελλήνων γεωργών και κτηνοτρόφων.

Η κατάθεση του εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Κοινή Αγροτική Πολιτική από την κυβέρνηση δεν είχε ξεκάθαρους στόχους και παρουσίαζε λανθασμένους υπολογισμούς. Επιπλέον, η υλοποίηση του σχεδίου ήταν καταστροφική, προκαλώντας προβληματικές πληρωμές και απαράδεκτες καθυστερήσεις, επηρεάζοντας αρνητικά τους αγρότες.

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ αποτελούν μια απάντηση στις σύγχρονες ανάγκες της γεωργικής παραγωγής και αποσκοπούν στην ελαχιστοποίηση των προβλημάτων που προκαλεί η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

Ορισμένες από τις συγκεκριμένες προτάσεις περιλαμβάνουν την επαναδιαπραγμάτευση του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων σε αγροτικές περιοχές, την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο Αγροτικό πετρέλαιο, αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, προστασία της αγροτικής γης και επιβολή προϋποθέσεων για την εισαγωγή τροφίμων από τρίτες χώρες.

δειτε ακομα

δειτε ακομα