Ο Κουτσούμπας δήλωσε στην ΕΡΤ ότι υπήρξε προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα για το ενδεχόμενο ενός δυστυχήματος στα τρένα. Μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες για αυτό το έγκλημα, εκτός από τις ποινικές υποθέσεις που θα εξεταστούν από τη Δικαιοσύνη. Ο Κουτσούμπας αναφέρθηκε επίσης στην ανακοίνωση που είχε κάνει το ΠΑΜΕ και σε άλλους συνδικαλιστές που είχαν επανειλημμένα θέσει το θέμα της ασφάλειας στους σιδηροδρόμους, αλλά δεν είχαν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα γι’ αυτό. Τέλος, τόνισε ότι υπάρχουν υπαρκτές ευθύνες που μπορεί να επωμιστεί οποιοσδήποτε υπεύθυνος, όπως ένας σταθμάρχης ή ένας γιατρός.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι δεν πρέπει να καλυφθούν οι πραγματικές ευθύνες για το δυστύχημα των τρένων, οι οποίες βρίσκονται στο κράτος, στον κρατικό ΟΣΕ, στην ιδιωτική εταιρεία των σιδηροδρόμων της Ιταλίας και στις κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της τωρινής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η έρευνα πρέπει να πηγαίνει πιο πίσω στο χρόνο, αρχίζοντας από την απελευθέρωση των σιδηροδρόμων το 2009 και τη συνέχισή της μέχρι σήμερα, με οδηγίες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προβλήματα όπως η αποδέσμευση, η ιδιωτικοποίηση και η έλλειψη προδιαγραφών ασφαλείας επενδύσεων οδήγησαν σε εγκληματικές πράξεις που προετοίμασαν την τραγωδία. Υπήρξαν επίσης αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στις μετακινήσεις των εργαζομένων των σιδηροδρόμων κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2017 και 2018

Κινητοποιήσεις των νέων

Ο κ. Κουτσούμπας δηλώνει ότι οι κινητοποιήσεις είναι πολύ σημαντικές και ότι η κοινωνία αντιδρά. Επίσης, αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι και η νεολαία, μαζί με μαθητές και φοιτητές, βρίσκονται στους δρόμους και διαμαρτύρονται. Σύμφωνα με τον κ. Κουτσούμπα, το σύνθημα που συνενώνει πολλούς ανθρώπους διαφορετικών ιδεολογικών πολιτικών αφετηριών είναι ότι οι ευθύνες για την τραγωδία στους σιδηροδρόμους πρέπει να φτάσουν μέχρι το κόκαλο και ότι φταίνε τα κέρδη και οι κυβερνήσεις που έχουν κυβερνήσει τη χώρα. Τέλος, ο κ. Κουτσούμπας δηλώνει ότι οι διαμαρτυρίες ενώνουν τον λαό και παρέχει παραδείγματα ανθρώπων που ανήκουν σε διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις, αλλά συμμετέχουν στους δρόμους του αγώνα.

Για τις εκλογές

Ο κ. Κουτσούμπας φαίνεται να εκτιμά ότι η ημερομηνία των εθνικών εκλογών δεν είναι σημαντική και ότι ενδεχομένως μπορεί να υπάρξουν δεύτερες εκλογές, αν και πιστεύει ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κομμάτων για μια σταθερή κυβέρνηση από την πρώτη κυβερνητική περίοδο. Επιπλέον, διατυπώνει την άποψη ότι οι κομματικές δυνάμεις που έχουν ήδη κυβερνήσει στο παρελθόν έχουν κοινές πολιτικές επιλογές και ότι κινούνται στην ίδια “ράγα” που οδηγεί σε συγκρούσεις και τραγικά αποτελέσματα για τον λαό.

Αναλυτικά όσα είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας

δειτε ακομα

δειτε ακομα