Η σημασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Παρά το γεγονός ότι οι τοπικές εκλογές είναι μόλις λίγες ημέρες μακριά, το ενδιαφέρον για το ποιοι θα εκλεγούν στις δημαρχίες και περιφέρειες της χώρας είναι χαμηλό.

Παρ’ όλα αυτά, οι τοπικές αρχές και οι υπηρεσίες τους είναι άκρως σημαντικές για την καθημερινή ζωή των πολιτών – τόσο στις μεγάλες όσο και στις μικρές κοινότητες.

Οι επερχόμενες εκλογές χαρακτηρίζονται από αδιαφάνεια.

Ίσως η τοπική αυτοδιοίκηση θα μπορούσε να έχει ευνοηθεί περισσότερο από μια πιο προετοιμασμένη προεκλογική περίοδο, όμως η πολιτική συζήτηση είναι ξεκάθαρο ότι δεν δίνει την απαραίτητη έμφαση στα προγράμματα των υποψηφίων. Παρότι οι τελευταίες εβδομάδες χαρακτηρίστηκαν από σημαντικά γεγονότα που έθεσαν την τοπική αυτοδιοίκηση σε επίκεντρο, οι πολίτες δεν έχουν ενημερωθεί επαρκώς.

Τα ίδια γεγονότα έκαναν επίσης σαφές ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην οργάνωση του κράτους, προβλήματα που πρέπει να απασχολήσουν τους πολίτες. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για το ενδιαφέρον των πολιτών, και οι πολιτικοί ηγέτες και οι κόμματα θα πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες για να κερδίσουν την στήριξή τους.

Οι επερχόμενες εκλογές δεν είναι απλώς μια υπόθεση “χρωματισμού”. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στις δημαρχίες και περιφέρειες θα στείλουν μηνύματα και θα έχουν συμβολισμούς για την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Στην πραγματικότητα, αυτές οι εκλογές καθορίζουν μια ολόκληρη πενταετία και πρέπει να αποτελέσουν μια σκληρή αξιολόγηση για τον τρόπο με τον οποίο η τοπική αυτοδιοίκηση θα εκτελέσει τον ρόλο της και θα ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών, ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις.

δειτε ακομα