Η νέα κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Στέφανο Κασσελάκη

Τρία νέα σημεία στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υποδηλώνουν ένα νέο βήμα στην εποχή του Στέφανου Κασσελάκη, που δείχνει να απομακρύνει την Κουμουνδούρου από τους πρώην συντρόφους του στη Νέα Αριστερά και να αναζητά ένα νέο εκλογικό ακροατήριο.

Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η υπερψήφιση των αμυντικών δαπανών επί της αρχής, στον απόηχο της κατάθεσης του προϋπολογισμού στη Βουλή. Ο Γιάννης Λαγούσης ήταν ο πρώτος που έθεσε την ιδέα αυτής της μεταστροφής στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Παρά τις αρχικές αντιδράσεις, η άποψη για την αλλαγή θέσεων κέρδισε δυναμική στους βουλευτές και στο επιτελείο της Κουμουνδούρου και τελικά πέρασε με αισθήματα ικανοποίησης.

Ένα δεύτερο σημείο είναι η αποστροφή από πρόσφατες δηλώσεις του Κασελάκη, όπου εκφράζει τη δέσμευσή του για μια κοινωνία και οικονομία που θα εξυπηρετούν όλους τους πολίτες. Αυτή η αλλαγή ερμηνεύτηκε από πολλούς ως μια μετατόπιση από τον ταξικό λόγο της αριστεράς προς μια πιο γενική ανάγνωση των σημερινών αντιφάσεων.

Ένα τρίτο σημείο είναι οι επανειλημμένες αναφορές του Κασελάκη στον όρο “πατριωτική αριστερά” και η κριτική του στη Διακήρυξη των Αθηνών με την Τουρκία. Αυτά τα σημεία είναι ενδεικτικά μιας μετατόπισης και μιας απομάκρυνσης από παραδοσιακές θέσεις του κόμματος.

Προχθές ο Κασσελάκης παρουσίασε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για μια δίκαιη ψηφιακή μετάβαση στο Digital Economy Forum 2023, παρουσιάζοντας προτάσεις όπως η σύσταση μιας Εθνικής Επιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης και την ψηφιοποίηση του Δημοσίου με ασφάλεια.

δειτε ακομα

δειτε ακομα