Η νέα εποχή της μεταπολιτικής και ο Στέφανος Κασσελάκης

Ο όρος “μεταπολιτική” έχει κυριεύσει τον δημόσιο λόγο τον τελευταίο καιρό, χρησιμοποιημένο κυρίως από τους αντιπάλους του Στέφανου Κασσελάκη για να ενισχύσουν την υποψηφιότητά του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η μεταπολιτική έχει προκαλέσει αντιδράσεις και αναστάτωση στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς εισάγει μια νέα θεώρηση της αριστείας και μια αντι-Μητσοτάκη στρατηγική.

Ωστόσο, η ιδέα της μεταπολιτικής δεν προήλθε μόνο από τον Κασσελάκη. Ήδη από το 2015, όταν ανακηρύχθηκε Άλεξης Τσίπρας πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η διαδικασία εκλογής του προέδρου από τη βάση είχε εισαχθεί. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει σε έναν πολίτη να εγγραφεί στο κόμμα και να ψηφίσει για την εκλογή του προέδρου με την κατάθεση μικρού ποσού χρημάτων.

Μαζί με τις διαδικαστικές αλλαγές, είχαμε και αλλαγές στη στρατηγική του κόμματος. Για παράδειγμα, με την πρώτη κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ, παρατηρήθηκε ότι περίπου 40.000 μέλη δεν ψήφισαν, που μπορεί να υπονοείται ότι κάποιοι από αυτούς ψηφίζουν ακόμα και ΝΔ.

Η ιδέα της μεταπολιτικής ήταν να φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, αλλά ταυτόχρονα να διατηρήσει μια μικρή παρουσία σε δήμους, περιφέρειες, συνδικάτα, φοιτητικούς συλλόγους κλπ. Ωστόσο, η κρίση στην χώρα και η ανεπάρκεια της στρατηγικής αυτής έχουν οδηγήσει σε αναθεώρηση του κόμματος.

Τον Αλέξη Τσίπρα ακολούθησε ο Στέφανος Κασσελάκης, που εκμεταλλευόμενος τη νέα σχέση του κόσμου με την πολιτική μέσω του κινητού τηλεφώνου, προσπαθεί να επικοινωνήσει με τους πολίτες με νέους τρόπους. Αυτό έχει ανοίξει την πόρτα και σε άλλους πολιτικούς, όπως ο σημερινός Πρωθυπουργός, για να ακολουθήσουν ανάλογες επικοινωνιακές στρατηγικές.

δειτε ακομα