Το Μέγαρο Μαξίμου εστιάζει στους δύο βασικούς τομείς του κράτους και της κοινωνίας, την παιδεία και την υγεία. Ξεκινά με θεσμικές μεταρρυθμίσεις και στοχεύει στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού καθώς και τον εκσυγχρονισμό υποδομών. Οι βασικές κατευθύνσεις αυτής της πολιτικής παρουσιάστηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις πρώτες συσκέψεις μετά την επιστροφή του από τη ΔΕΘ, σηματοδοτώντας την έναρξη της νέας πολιτικής χρονιάς.
Ο πρώτος ήχος του κουδουνιού στα σχολεία συνοδεύεται από νέες εξελίξεις. Φέτος, ανακοινώθηκαν 10.000 μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, προστιθέμενοι στους περίπου 12.000 που διορίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Επιπλέον, 20.000 αναπληρωτές θα υποστηρίξουν την παράλληλη στήριξη, με έμφαση στους εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής. Δημιουργείται επίσης ένα ψηφιακό φροντιστήριο για πρόσβαση σε ενισχυτικά μαθήματα για όλους τους μαθητές, περιλαμβανομένων αυτών από απομακρυσμένες περιοχές. Υλοποιείται ο σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός στο λύκειο και έχουν τοποθετηθεί ήδη 28.504 από τους 36.264 διαδραστικούς πίνακες στις αίθουσες. Η εφαρμογή e-parents ενημερώνει τους γονείς για τις εξελίξεις, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης.
Παράλληλα, η κυβέρνηση επιταχύνει το πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου», που έχει προϋπολογισμό 250 εκατομμυρίων ευρώ για ανακαίνιση σχολικών εγκαταστάσεων. Στόχος είναι η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων με τα απαραίτητα στοιχεία από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για την εκκίνηση των έργων, που θα προγραμματιστούν να ξεκινήσουν το 2025.
Αναφορικά με την Υγεία, η κυβέρνηση σχεδιάζει την εφαρμογή προγράμματος για 37.500 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, χρηματοδοτούμενα από το Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο τη μείωση των λιστών αναμονής και την βελτίωση της λειτουργίας του ΕΣΥ. Επίσης, δρομολογούνται έργα αναβάθμισης των τμημάτων επειγόντων περιστατικών και άλλων εγκαταστάσεων, με προϋπολογισμό άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν κρίσιμη τη βελτίωση των υπηρεσιών στα σχολεία και τα νοσοκομεία, καθώς η ποιότητα τους επηρεάζει την καθημερινή ζωή των πολιτών. Αυτό αποκτά σημασία ιδιαίτερα καθώς οι ιδιωτικές δαπάνες για εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη αυξάνονται λόγω των χρόνιων προβλημάτων του δημόσιου τομέα. Επομένως, η επιτυχία σε αυτά τα ζητήματα είναι εξαιρετικά σημαντική.