Κάθε χρόνο, η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αποτελεί σημείο εκκίνησης για την κυβέρνηση, ιδιαίτερα σε περιόδους κοινωνικής αναταραχής. Εκεί ανακοινώνονται νέοι στόχοι και παροχές, όμως η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται να έχει ήδη εξαντλήσει το πολιτικό της κεφαλαίο, πέντε χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της και με τους περισσότερους στόχους από το 2019 να παραμένουν ανεκπλήρωτοι.
Η αρχική διαχείριση των κρίσεων κράτησε την κυβέρνηση σε ισχυρή θέση, με ποσοστά που άγγιξαν το 41% στις εκλογές. Όμως, η αλαζονεία που ακολούθησε αυτή την επιτυχία φαίνεται να ήταν μοιραία. Με τις ευρωεκλογές να παρουσιάσουν πτώση κάτω του 30%, οι πολίτες έδωσαν ένα σαφές μήνυμα, που υποτίθεται ότι η κυβέρνηση έπρεπε να έχει κατανοήσει.
Από τότε μέχρι σήμερα, δεν έχουν υπάρξει σημάδια ανάκαμψης. Η κυβέρνηση ασχολείται κυρίως με τον τρόπο επιστροφής ψηφοφόρων που έχουν απογοητευθεί, αναλύοντας αν αυτοί ανήκουν στη δεξιά ή την κεντρώα παράταξη.
Ο στόχος πλέον είναι η δημοσκοπική ανασύνθεση και η διατήρηση πάνω από το ψυχολογικό όριο του 30%. Ωστόσο, η μείωση του ΣΥΡΙΖΑ και η ανημποριά του ΠΑΣΟΚ δεν επαρκούν για να καθησυχάσουν την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, περίπου το 70% των πολιτών έχει αρνητική άποψη για την κυβέρνηση, που δείχνει ότι το 30% των ευρωεκλογών μπορεί να μην ήταν απλώς τυχαίο.
Οι δύο κύριες κατηγορίες ψηφοφόρων που έχουν απομακρυνθεί περιλαμβάνουν και δεξιούς και κεντρώους. Η πολιτική της κυβέρνησης σε θέματα εθνικής ασφάλειας και άλλα ζητήματα έχει απογοητεύσει πολλούς παραδοσιακούς ψηφοφόρους, κάτι που μαρτυρούν και οι δηλώσεις πρώην πρωθυπουργών όπως οι Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.
Το θέμα της ακρίβειας, οι ελλείψεις σε τομείς όπως η υγεία, οι περιορισμένες μεταρρυθμίσεις, και η αδυναμία καταπολέμησης της διαφθοράς οδηγούν σε αύξηση της δυσαρέσκειας, και χάνουν την υποστήριξη των ψηφοφόρων που ενίσχυσαν την κυβέρνηση το 41%. Ο πρωθυπουργός παραδέχεται ότι αυτή η στήριξη έχει πλέον εκλείψει.
Αυτή η παραδοχή θα μπορούσε να σημαίνει μια αρχή για δράση, προκειμένου η κυβέρνηση να επανακατακτήσει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας.
Ωστόσο, φαίνεται ότι η κυβέρνηση είναι ενοχλημένη από το γεγονός ότι το 41% έχει χαθεί. Αντί να εστιάσει στην κάλυψη αυτής της απώλειας, συνεχίζουν να κοιτούν τη διαφορά που τους χωρίζει από τους άλλους. Αντί για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, βλέπουμε ανακοινώσεις όπως εκείνη σχετικά με «το κινητό στην τσάντα», που ούτε καν πρόκειται να εφαρμοστεί.