Η κυβέρνηση αντιμέτωπη με οικονομική πίεση

Οι ευρωεκλογές άφησαν την Ευρώπη να ταρακουνηθεί. Η ακροδεξιά ανέβηκε σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ, με τη Λεπέν να προκαλεί πρόωρες εκλογές στη Γαλλία. Και στην Ελλάδα, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αποδοκιμασία. Η αντιπολίτευση δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί τη δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση. Η ακροδεξιά ξεπέρασε το 18% ψηφών, συναγερνώντας.

Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με δίλημμα. Πρέπει να αποφασίσει αν θα κάνει αλλαγές στην οικονομική πολιτική με δημοσιονομικό κόστος, ή θα περιορίσει τις δαπάνες για να ικανοποιήσει τις αγορές και την ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ορίζει δημοσιονομικούς στόχους για τα κράτη μέλη, προσαρμοζόμενη στις ανάγκες Βορρά – Νότου. Πρέπει να μειωθεί το χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ και το έλλειμμα να παραμείνει κάτω από 3%.

Οι κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, πρέπει να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις για να συμβιβαστούν με τις απαιτήσεις της ΕΕ και των αγορών.

Η Ελλάδα περιμένει να μάθει τους δημοσιονομικούς στόχους της και το ποσοστό αύξησης των δαπανών της για το 2025-2028.

Οι επόμενοι προϋπολογισμοί θα περιορίσουν τις αυξήσεις των δαπανών, ενώ ακόμα δεν είναι σίγουρο τι μέτρα θα ληφθούν ενάντια στην ακρίβεια ή για αύξηση των εσόδων.

δειτε ακομα

δειτε ακομα