Η Κύπρος και η Άγκυρα: Ενεργή επικαιρότητα

Κάθε φορά που η Τουρκία στρέφει το βλέμμα της προς την Κύπρο, σίγουρα προκαλεί ανησυχίες και σχολιασμό. Σκεφτόμαστε μήπως υπάρξει κοινό έδαφος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, χωρίς να περνάμε από το Κυπριακό ζήτημα; Μιλάμε για μια περίοδο που το 2023 βρίσκονταν σε εξέλιξη οι πρώτες ενέργειες προσέγγισης μεταξύ των δύο χωρών, με την Κύπρο να παρακολουθεί την κατάσταση με ανησυχία. Περίπου ένα χρόνο αργότερα, λοιπόν, η Τουρκία αποφάσισε να αντιδράσει μόνη της σε αυτήν τη σημαντική εξέλιξη.

Το Κυπριακό αντιμετωπίζει μια σημαντική πρόκληση από τους ηγέτες της Τουρκίας, που καταστρώνουν σχέδια εναντίον της χαρακτηρίζοντας την ως “επικεντρο επιχειρήσεων” των Ισραηλινών στην επιχείρηση στη Γάζα. Αυτή η απειλή συνοδεύεται από αναφορές σε πιθανές επιθέσεις εναντίον όσων εμπλέκονται στη Μέση Ανατολή. Οι Τούρκοι χρησιμοποιούν αυτήν την κατάσταση για να εστιάσουν ξανά το ενδιαφέρον πάνω στην Κύπρο, αφού δεν θέλουν να φέρουν ευθύνες για την ταλαιπωρία που είχαν οδηγήσει σε αδιέξοδο τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Έτσι λοιπόν, η Τουρκία προσπαθεί να αποφύγει τη διπλωματία και να μην βρεθεί σε μια θέση που θα την οδηγήσει σε δύσκολη κατάσταση. Είναι πολύ πιο εύκολο για την Τουρκία να αρνηθεί να συνομιλήσει με αυτούς που υποστηρίζουν την καταστροφή των Παλαιστινίων, παρά να εξηγήσει γιατί απορρίπτει μια λύση που θα μπορούσε να βοηθήσει στην ειρήνη. Τώρα, η Τουρκία προσπαθεί να εδραιώσει τον ρόλο της ως η χώρα που καθορίζει τα πάντα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, αναδεικνύοντας τον εαυτό της ως προστάτη των μουσουλμάνων. Κατ’αυτόν τον τρόπο, προσπαθεί να αντιμετωπίσει την Κύπρο και την Ελλάδα με σκοπό να ενισχύσει τη θέση της. Επιπλέον, η αναβάθμιση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Κύπρο ενοχλεί την Άγκυρα και συμβάλλει στην ενίσχυση της τουρκικής αντίληψης.

Η Τουρκία επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, περνώντας από χώρες όπως το Ιράκ, η Συρία, τα κατεχόμενα εδάφη, τα Παλαιστινιακά εδάφη και φθάνοντας μέχρι τη Λιβύη. Από το 1974, η Κύπρος αποτελεί στρατηγικό κομμάτι του σχεδίου ασφαλείας της Άγκυρας. Κανένας ηγέτης της Τουρκίας δεν είναι έτοιμος να συζητήσει μια λύση για το Κυπριακό που θα συμπεριλάμβανε την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων. Η απόσταση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας είναι μεγάλη όσον αφορά το Κυπριακό, αλλά ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είναι αισιόδοξος πως η βελτίωση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας θα μπορούσε να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού ζητήματος.

Άλλες πηγές από την Ελλάδα επισημαίνουν ότι είναι σημαντικό να αποφευχθεί η ενδεχόμενη αναγνώριση της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» από τρίτους, καθώς αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερες διενέξεις. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η πολιτική της δεν περιορίζεται σε λόγια, αλλά αποδεικνύει τη θέση της με τις κινήσεις που κάνει στην περιοχή, αγνοώντας τα δικαιώματα της Ελλάδας και την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με βάση τα παραπάνω, είναι αναγκαίο να διατηρηθεί ο διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

δειτε ακομα

δειτε ακομα