Η επιστροφή της Τουρκίας στην τοξική ρητορική

Η Τουρκία δήλωσε πως δε θα συμφωνήσει με την ανακήρυξη θαλασσίου πάρκου στο Αιγαίο, λέγοντας ότι είναι σαμποτάζ. Αναφέρθηκε ως ανεπιθύμητη εξέλιξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που οδήγησε σε πρόσφατες εντάσεις.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την ΕΕ για έλλειψη στρατηγικού οράματος σχετικά με την Τουρκία, ενώ συζητούνταν η μελλοντική σχέση τους, συνδέοντας την με την εξέλιξη των γεγονότων στο Κυπριακό.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έβγαλαν ακόμα συμπεράσματα για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, ενώ ανησυχούν για ενδεχόμενη επιδείνωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή.

Γίνονται προσπάθειες για επίτευξη ισορροπημένης σχέσης με την Τουρκία, με έμφαση στην ανάγκη συνεργασίας από την πλευρά της Άγκυρας.

Η ΕΕ επιδιώκει να ενθαρρύνει την Τουρκία σε εποικοδομητική συνεργασία, ενώ τόνιζε τη σημασία των κρατών μελών στη διαμόρφωση της σχέσης με την χώρα αυτή.

Ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων, με την αναζήτηση ενός ισορροπημένου πλαισίου που θα σέβεται τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων μερών.

δειτε ακομα

δειτε ακομα