Η Ελλάδα αναδιαμορφώνει το παραγωγικό μοντέλο μέσω της εκπαίδευσης

Η αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καθορίσει ως έναν από τους πέντε βασικούς άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης, ξεκινά με τον εκσυγχρονισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας, την αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού μέσω της πρόσληψης εκπαιδευτικών και την ψηφιοποίηση των σχολείων. Ωστόσο, η προσπάθεια δεν περιορίζεται εκεί.

Στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης, του Διαδικτύου, της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και της ανοικτής ευρωπαϊκής αγοράς εργασίας, οι προκλήσεις ξεπερνούν τα όρια των πανεπιστημιακών σχολών και των τμημάτων επαγγελματικής κατάρτισης.

Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας εργάζονται προς δύο κατευθύνσεις – πανεπιστημιακή και τεχνική εκπαίδευση – προκειμένου να επεκτείνουν τις επιλογές των μαθητών και να τους προσφέρουν τα κατάλληλα εργαλεία για τη γνώση και την επαγγελματική άσκηση.

Στο πλαίσιο της ψήφισης του προϋπολογισμού στη Βουλή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι τον Ιανουάριο του 2024 αναμένεται να εγκριθεί νομοθεσία που θα επιτρέπει στη χώρα μη κρατικών ξένων πανεπιστημίων, χωρίς αλλαγή του σχετικού άρθρου του Συντάγματος.

Συγχρόνως με τον εκσυγχρονισμό της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, τον οποίο θα χρηματοδοτηθεί ενισχυμένα από φέτος, η κυβέρνηση προσπαθεί να αναδιοργανώσει και την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, με το υπουργείο Παιδείας να ετοιμάζει ήδη σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Στόχος είναι να συνδεθεί η τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση με την αγορά εργασίας, ώστε να διασφαλιστεί η δημιουργία απασχολήσιμων θέσεων εργασίας με καλές αμοιβές και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.

Η αναβάθμιση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και η σύνδεσή της με την αγορά εργασίας είναι ο πυρήνας του σχεδίου που προβλέπει την ενσωμάτωση Επαγγελματικών Λυκείων, Επαγγελματικών Σχολών Κατάρτισης και Δημόσιων ΙΕΚ σε νέα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, αναδιαμορφώνοντας ακόμα και τα ΙΕΚ σε Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης.

Ο στόχος είναι η σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας, με έμφαση στις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων και των επιχειρηματικών ζωνών, όπως η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος. Για το σκοπό αυτό, έχει συσταθεί σε κάθε κέντρο ένα τμήμα επαγγελματικής ανάπτυξης και απασχόλησης που ενισχύει τους δεσμούς με την αγορά εργασίας και συνεργάζεται με επαγγελματικούς φορείς, ερευνά στατιστικά στοιχεία, παρέχει επαγγελματικό προσανατολισμό και ατομικές συμβουλές για τις προοπτικές σε κάθε τομέα.

Καθώς η ανεργία μειώνεται και η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε θετική τροχιά, η κυβέρνηση επιδιώκει επίσης να προωθήσει τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου, προκειμένου να δημιουργηθούν οι βάσεις για μια υγιή οικονομία που δεν θα εξαρτάται πλήρως από τις οικονομικές συνθήκες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως η εκπαίδευση είναι καίριας σημασίας για αυτόν τον στόχο, τόσο για τη μείωση της ανεργίας όσο και για τη δημιουργία εξειδικευμένων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας.

δειτε ακομα

δειτε ακομα