Γλυπτά του Παρθενώνα: Η “συνεννόηση” με την Τουρκία και οι συναντήσεις της Λίνας Μενδώνη με τον Ερσόι

Ένα θέμα που ενώνει την Ελλάδα και την Τουρκία είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Επιβεβαιώνεται από το υπουργείο Πολιτισμού ότι η Λίνα Μενδώνη συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Μεχμέτ Νούρι Ερσόι για την επιστροφή των κλεμμένων Γλυπτών στην Ελλάδα.

Η πρόσφατη δήλωση στην UNESCO από την εκπρόσωπο της Τουρκίας, που διαψεύδει την ύπαρξη τουρκικού φιρμανιού για τη μεταφορά των Γλυπτών, έγινε θέμα παγκόσμιας επικαιρότητας.

Η αποκάλυψη της επιχειρηματολογίας του Βρετανικού Μουσείου, που υποστηρίζει την κατοχή των Γλυπτών, δεν ήρθε τυχαία. Προήλθε από μακροχρόνιες συνομιλίες σε υπουργικό και πρωθυπουργικό επίπεδο.

Σύμφωνα με αναφορές, η διαδικασία αναγνωρίζεται από τους πρωθυπουργούς Μητσοτάκη και Ερντογάν και αποτελεί αποτέλεσμα κλειστών συζητήσεων μεταξύ της Μενδώνη και του Ερσόι.

Η Μενδώνη επισκέφθηκε την Κωνσταντινούπολη και συζήτησε με τον Τούρκο υπουργό, ενώ εκφράστηκε η πλήρης υποστήριξη της Τουρκίας για το θέμα. Το ζήτημα αυτό αντιμετωπίζεται στα πλαίσια της διεθνούς συνεργασίας και αναφορικά με την περίπτωση του Θραύσματος Fagan.

δειτε ακομα

δειτε ακομα