Στην ατζέντα των προηγούμενων εκλογών κυριάρχησαν τα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής που επέτρεπε ακόμη και στους ηττημένους να διεκδικήσουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Όταν μάλιστα αποκαλύφθηκε το σχέδιο «Δήμητρα» του Γιάνη Βαρουφάκη για πιθανή έξοδο από το ευρώ με έκδοση χαρτονομισμάτων από τις εγκαταστάσεις του Εθνικού Λαχείου, το θέμα της «προοδευτικής διακυβέρνησης» με τη συμμετοχή Σύριζα, ΠΑΣΟΚ και Μέρα25 πήρε άλλες διαστάσεις καθώς τέθηκαν ζητήματα που παρέπεμπαν στις δραματικές ημέρες του 2015.
Η ατζέντα της τρέχουσας προεκλογικής περιόδου περιστρέφεται γύρω από τα προγράμματα των κομμάτων και αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό για τους πολίτες, πρέπει να γνωρίζουν πλήρως πριν αποφασίσουν ποιος θα τους κυβερνήσει.
Η οικονομία αποτελεί προνομιακό πεδίο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Η τετραετία 2015 – 2019 του Σύριζα είναι ταυτισμένη με φόρους, προβληματικό τραπεζικό σύστημα, στασιμότητα και υπέρμετρη επιβάρυνση της μεσαίας τάξης. Η σύγκριση με τη θητεία Μητσοτάκη είναι καταλυτική, σημειώθηκε ραγδαία αύξηση επενδύσεων και εξαγωγών, πτώση της ανεργίας κατά επτά μονάδες, κοινωνική στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων εν μέσω πανδημικών και εξωγενών ενεργειακών κρίσεων.
Οι πολίτες συγκρίνουν και ψηφίζουν, το ζήτημα της αξιοπιστίας είναι μείζον για την τελική επιλογή. Προχθές ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι «¨η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αυξήσει την έμμεση φορολογία, διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα τον ФΠΑ και τον ΕΦΚ». Στην πράξη ο πρόεδρος του Σύριζα ήταν ο πρωθυπουργός που ανέβασε τον ΦΠ