Ο υπουργός Επικρατείας με αρμοδιότητες Υποδομών & Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ανακοίνωσε το Σάββατο (18/03) ότι την Τετάρτη (22/03) θα ανακοινωθεί το πλαίσιο για την επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων. Η δήλωση αυτή έγινε μετά την πρώτη σύσκεψη του Συντονιστικού Κέντρου Ασφαλείας Σιδηροδρόμων, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΟΣΕ, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας, του ΕΚΑΒ και της Hellenic Τrain.
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε ανακοινώσει στις 14 Μαρτίου ότι τα δρομολόγια στον σιδηρόδρομο, μετά το δυστύχημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 57 ανθρώπους, θα αρχίσουν ξανά στις 22 Μαρτίου. Στις 22 Μαρτίου αναμένεται να αρχίσουν ξανά τα δρομολόγια του προαστιακού με τα δρομολόγια Αθήνα – Χαλκίδα και Αθήνα – Αεροδρόμιο. Την ίδια ημέρα, θα αρχίσουν ξανά τα δρομολόγια στον προαστιακός της Πάτρας. Τα δρομολόγιά του προαστιακού Λάρισας – Θεσσαλονίκης θα αρχίσουν ξανά στις 27 Μαρτίου, ενώ την ίδια ημέρα θα αρχίσουν ξανά και τα δρομολόγια στη γραμμή Κιάτο – Αίγιο. Τέλος, την 1η Απριλίου θα αρχίσουν ξανά και τα δρομολόγια που αφορούν στη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας – Θεσσαλονίκης.
Ο υπουργός επισημαίνει ότι η επανεκκίνηση του σιδηροδρόμου είναι αναγκαία για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης του κοινού και την αποφυγή κλοπών και δολιοφθορών. Επιπλέον, υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα στις εμπορευματικές μεταφορές προς τα γειτονικά κράτη. Η επανεκκίνηση ενός σιδηροδρομικού δικτύου ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα διακοπής δρομολογίων απαιτεί σειρά ενεργειών ώστε αυτά να ξεκινήσουν με όρους μέγιστης δυνατής ασφάλειας.> Επιθεώρηση υποδομών και έναρξη δρομολογίων.
Η διακοπή της κυκλοφορίας των τρένων οδηγεί σε προβλήματα στις υποδομές, όπως η οξείδωση της σιδηροτροχιάς και η εμφάνιση σκουριάς. Για να απομακρυνθεί η σκουριά και να αρθούν τα εμπόδια στην επιφάνεια των γραμμών, απαιτείται οπτικός έλεγχος και ειδικές δρεζίνες. Η επιθεώρηση του δικτύου υπολογίζεται να διαρκέσει περίπου τέσσερις ημέρες.
Η επανεκκίνηση της κυκλοφορίας των τρένων γίνεται σταδιακά και σε βάθος χρόνου μερικών εβδομάδων. Κριτήρια για τον καθορισμό των φάσεων της σταδιακής επανεκκίνησης είναι οι κοινωνικές ανάγκες, οι διεθνείς υποχρεώσεις για λειτουργία εμπορευματικών γραμμών και οι ανάγκες που συνδέονται με τον τουρισμό και συναφείς δραστηριότητες. Η επανεκκίνηση θα γίνει σε πέντε φάσεις, με προτεινόμενη έναρξη στις 22 Μαρτίου 2023.
Στην πρώτη φάση της επανεκκίνησης, θα επαναλειτουργήσουν προαστιακοί και διεθνείς σιδηροδρομικοί σταθμοί, ενώ θα δρομολογηθούν εμπορευματικά τρένα προς τις Ειδωμένη και Προμαχώνα, καθώς και προς τη Θράκη και τη Θεσσαλονίκη.Τον Μάρτιο του 2023, οι σιδηροδρομικές συνδέσεις στην Ελλάδα θα επανεκκινήσουν σταδιακά. Από τις 27 Μαρτίου, θα λειτουργήσει ο προαστιακός σιδηρόδρομος από την Αθήνα προς την Κόρινθο, το Κιάτο και το Αίγιο, καθώς και ο σιδηρόδρομος από το Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών προς την Κόρινθο. Από την 1η Απριλίου, θα λειτουργήσει ο InterCity σιδηρόδρομος από την Αθήνα προς τη Θεσσαλονίκη, καθώς και προαστιακοί σιδηρόδρομοι από τη Θεσσαλονίκη προς τη Λάρισα, τον Παλαιοφάρσαλο, τη Βόλο, τη Λαμία και τη Στυλίδα. Από τις 6 Απριλίου, μπορεί να προστεθούν επιπλέον δρομολόγια, ενώ από τις 11 Απριλίου, θα αξιολογηθούν οι συνθήκες για να προστεθούν περισσότερα δρομολόγια.
Για την ασφάλεια των επιβατών, θα λειτουργήσουν μόνο για επιβίβαση και αποβίβαση πέντε κλειστοί σταθμοί, ενώ οι ανοικτοί σταθμοί θα έχουν δύο σταθμάρχες. Επιπλέον, θα μειωθεί η ταχύτητα σε ορισμένα τμήματα του δικτύου και θα στελεχωθούν με δύο μηχανοδηγούς όλα τα προαστιακά τρένα. Οι InterCity συρμοί θα στελεχωθούν με τρεις συνοδούς αντί για δύο όπως σήμερα. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί μια υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου στον ΟΣΕ και στην Hellenic Train.
Για τη διαχείριση τυχόν προβλημάτων, θα εγκατασταθεί καταγραφικό στις αμαξοστοιχίες με δυνατότητα καταγραφής επικοινωνιών καμπίνας και θα δημιουργηθεί ένα Technical Help Desk για την ανταλλαγή τεχνικών πληροφοριών μεταξύ των μηχανοδηγών και της τεχνικής βάσης. Τέλος, θα προσληφθεί προσωπικό στον ΟΣΕ για την εξυπηρέτηση των επιβατών σε σημαντικούς σταθμούς του δικτύου.Η προκήρυξη για το έτος 2022 είναι ακόμα σε εκκρεμότητα, αλλά για λόγους ταχύτητας, θα καλυφθεί και ο προγραμματισμός προσλήψεων για το 2023 σε κρίσιμους τομείς όπως η συντήρηση, η σηματοδότηση, η τηλεδιοίκηση και η ηλεκτροκίνηση, καθώς και τεχνικού προσωπικού. Επίσης, θα διερευνηθεί η δυνατότητα ανανέωσης συμβάσεων με το προσωπικό φύλαξης ισόπεδων διαβάσεων και θα γίνει επαναξιολόγηση της εκπαίδευσης και επανεκπαίδευσης του κρίσιμου προσωπικού.
Επιπλέον, θα ενεργοποιηθεί ψυχολογική υποστήριξη για το κρίσιμο προσωπικό του ΟΣΕ και του Hellenic Train από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Στον τομέα της υποδομής, θα τηρηθούν αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης των έργων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης του κύριου άξονα και θα λειτουργήσει στο συντομότερο δυνατό χρόνο το σύστημα GSM-R στο τροχαίο υλικό για όλες τις επικοινωνίες εργαζομένων στο σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ.
Επιπλέον, θα υπάρξει αστυνομική προστασία σε κρίσιμα σημεία του δικτύου και θα δρομολογηθεί η επικαιροποίηση του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας. Τέλος, θα υπάρξει ποινική αναβάθμιση εγκλημάτων κλοπής και κλεπταποδοχής σιδηροδρομικού υλικού και θα συμπεριληφθούν στα μέτρα στήριξης οικογενειών θανόντων από δεκαετία σε σιδηροδρομικά δυστυχήματα.