Γεραπετρίτης: “Η Ελλάδα ηγείται στην προσπάθεια ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ”

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, βρέθηκε στην Αυστρία για να συζητήσει την Ευρωπαϊκή Προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, μίλησε στην ΕΡΤ τονίζοντας ότι “Ο δρόμος των Δυτικών Βαλκανίων οδηγεί μονόδρομο προς την Ευρώπη και θα συνεχίσουμε να το υποστηρίζουμε”.

“Είναι είκοσι ένα χρόνια μετά την έναρξη της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης για την ευρωπαϊκή ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων και η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στην κορυφή αυτής της σημαντικής προσπάθειας”, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι “ο δρόμος αυτός πρέπει να βασίζεται στην τήρηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, στη δημοκρατία, στο κράτος δικαίου, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και τη σεβαστή εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών”.

Η Ελλάδα στο επίκεντρο για μία ενωμένη Ευρώπη

Ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι ανέδειξε τα παραπάνω θέματα στη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ομάδας “Φίλων των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ” και στους υπουργούς Εξωτερικών των έξι εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων, στο μοναστήρι του Göttweig, στην Κάτω Αυστρία. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε ακριβώς είκοσι ένα χρόνια μετά την 21η Ιουνίου 2003, όταν η ΕΕ, με τη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, επιβεβαίωσε την απόλυτη υποστήριξή της προς την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

“Η Ελλάδα”, σημείωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, “θα συνεχίσει να αποτελεί πρωταγωνιστής μαζί με τους φίλους των Δυτικών Βαλκανίων για να οδηγήσουμε σε μια Ευρώπη που θα είναι ενωμένη, δυνατή και που θα περιλαμβάνει όλα τα κράτη της ευρύτερης γειτονιάς μας για την πρόοδο, την ειρήνη και την ευημερία”.

δειτε ακομα

δειτε ακομα