Φορολογικό: Καιρός για εξειδικευμένο απολογισμό από την κυβέρνηση

Είναι προφανές ότι ο εφησυχασμός αποτελεί πηγή ανησυχίας για την πλειονότητα της κυβέρνησης και τον πρωθυπουργό.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο πρόκειται να ψηφιστεί σήμερα από την ολομέλεια της Βουλής. Οι πολιτικές βάσεις για την ανάγκη του είναι σημαντικές, δεδομένου ότι το 70% των ελεύθερων επαγγελματιών έχει δηλώσει εισόδημα κάτω από τον ελάχιστο μισθό, με προβλεπόμενες εξαιρέσεις για ειδικές κατηγορίες και ενδεχόμενους ελέγχους για τους που δεν επιθυμούν την άμεση εφαρμογή αυτού του κατωτάτου ορίου φορολογήσιμου εισοδήματος, παρά τις έντονες πολιτικές και επαγγελματικές αντιδράσεις.

Η κυβέρνηση δηλώνει πως δεν θα υποχωρήσει σε αυτές τις πιέσεις και επιμένει ότι ακόμη και αν κάποιοι ακολουθήσουν κοιτάξει, η μεταρρύθμιση θα υλοποιηθεί, καθώς θα εξυπηρετήσει το σύνολο του κοινωνικού σώματος. Το επόμενο βήμα για την κυβέρνηση είναι να αξιολογήσει τα οφέλη και τις απώλειες σε πολιτικό επίπεδο από την αρχική αντιπαράθεση με αυτή την επαγγελματική κατηγορία. Αν υπάρξει κόστος από αυτές τις συγκρούσεις, αυτή η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να το αναλάβει, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αν θα υπάρξει πολιτικό κόστος, αυτό θα καθοριστεί το επόμενο διάστημα, τουλάχιστον σε επίπεδο δημοσκοπήσεων. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναμένεται να μιλήσει σήμερα στο Κοινοβούλιο.

Τα κυβερνητικά στελέχη δίνουν σημασία στις απόψεις των πολιτών, καθώς οκτώ στους δέκα αποδέχονται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποφεύγουν τη φορολόγηση. Υπογραμμίζουν ότι το νέο πλαίσιο θα διευκολύνει τη δίκαιη φορολόγηση και την κοινωνική δικαιοσύνη αντί για την ατομική ανταγωνιστική θέση των ενδιαφερομένων.

Εντούτοις, το κύριο σημείο αντιδιαμάχης είναι η επιστροφή των εσόδων από την καταπολέμηση της αποφυγής φόρων στην κοινωνία, επισημαίνοντας ότι τα προυπολογίσματα για την υγεία και την εκπαίδευση έχουν ήδη αυξηθεί κατά αρκετά εκατομμύρια ευρώ για να χρηματοδοτηθούν από τα πρόσθετα εισοδήματα του νέου φορολογικού συστήματος.

Η κυβέρνηση καταλήγει ότι το πολιτικό κόστος θα αποζημιωθεί με ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμιστικών σχεδίων ή αλλιώς, οι μεταρρυθμίσεις θα διατηρήσουν το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης. Τα κυβερνητικά στελέχη είναι επίσης πεπεισμένα ότι η επίδραση των μεταρρυθμίσεων θα αλλάξει σταδιακά, καθώς η συνολική εικόνα του κράτους και, κυρίως, της οικονομίας, προβλέπεται ότι θα είναι θετική για τους πολίτες.

Οι αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις του δημόσιου τομέα, οι νέες αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, η αποκατάσταση της επενδυτικής βαθμίδας και η μείωση του κόστους δανεισμού του κράτους μπορούν να ανακουφίσουν τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τους πολίτες.

δειτε ακομα

δειτε ακομα