Έτε τετα-τετ Μητσοτάκη – Στάρμερ και οι εφοδιαστικές επιλογές του Καρόλου

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε για δεύτερη φορά εν κρυπτώ με τον επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ κατά τη διάρκεια της Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) στο Ντουμπάι.

Παρά την αναταραχή που προκάλεσε στις ελληνοβρετανικές σχέσεις το διπλωματικό ατόπημα του Ρίσι Σούνακ, η συνάντηση διεξήχθη σε φιλικό κλίμα. Έλαβαν χώρα συνομιλίες που προηγήθηκαν της δηλωμένης αποστολής του κ. Στάρμερ να προεδρεύσει τις εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2024, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Πολλοί πιστεύουν ότι η ακύρωση της συνάντησης με τον κ. Μητσοτάκη από τον κ. Σούνακ οφείλεται στη συνάντηση με τον κ. Στάρμερ στο Λονδίνο.

Από την μεριά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε τη θέση του για τη διατήρηση των γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο, βασιζόμενος σε έναν νόμο του 1963 που προβλέπει τη μη αποσπασης αντικειμένων από τη συλλογή του Μουσείου.

Σύμφωνα με ξενα δημοσιεύματα, ο κ. Σούνακ επιβεβαίωσε τη θέση του προς τα δημοσιεύματα – “Η θέση μας είναι πολύ σαφής… δεν μπορούν να επιστραφούν,” δήλωσε, βασιζόμενος σε νόμο που απαιτεί την αναγνώριση της νόμιμης ιδιοκτησίας από τη χώρα που δανείζει τα εκθέματα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός απέρριψε και την πρόταση ανταλλαγής γλυπτών με την Ελλάδα, εκφράζοντας πως ήδη έχει εκφράσει τη θέση του επί του θέματος χάριν άλλων προτεραιοτήτων.

Η επιλογή του ρούχου που έκανε ο Καρόλος στάθηκε ως πιθανά δυνατότερο σημάδι του μηνύματός του, μάλλον περισσότερο από τα λόγια του, ειδικά όταν βρισκόταν απέναντι στον Ρίσι Σούνακ. Η συνάντησή τους στη COP28 και η επιλογή της ενδυμασίας του βασιλιά Καρόλου ήρθε λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού να ακυρώσει την συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ύστερα από σχόλια του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα γλυπτά του Παρθενώνα στο BBC.

δειτε ακομα

δειτε ακομα