Ο νέος νόμος εργασίας στο προσκήνιο: η επιδίωξη να γίνουν οι εργασιακές σχέσεις πιο ανοιχτές – Όσα είπε ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA”, ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε για το νέο νομοσχέδιο περί εργασίας, προκαλώντας αντιδράσεις με τις προτάσεις του.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στη ρύθμιση των “μηδενικών συμβάσεων εργασίας” και της κατά παραγγελίας απασχόλησης, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει μακροχρόνιες προβληματικές καταστάσεις.

“Ο στόχος μας είναι να γίνουν οι εργασιακές μας σχέσεις πιο ανοιχτές μεταξύ μας. Έχουμε εξετάσει διεξοδικά την πραγματικότητα που επικρατεί στον κόσμο που ζούμε και το κάνουμε με οργανωμένο τρόπο”, δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Συμβάσεις και συντάξεις

Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι μετά από ένα δοκιμαστικό διάστημα 6 μηνών, οι συμβάσεις θα μεταβούν στη μορφή αορίστου χρόνου. Επίσης, εξήγησε ότι το νέο νομοσχέδιο επιτρέπει την ύπαρξη πλήρους και μερικής απασχόλησης, χωρίς να υπερβαίνεται το ελάχιστο όριο ξεκούρασης των εργαζομένων.

Αναφορικά με τις συντάξεις, ο Γεωργιάδης ανέφερε ότι οι εισφορές θα παίζουν ρόλο στο ποσοστό αναπλήρωσης, δηλαδή στην υψηλότερη σύνταξη. Επιπλέον, εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει δυνατότητα έκδοσης συντάξεων με μία απλή διαδικασία “με ένα κλικ”.

Ψηφιακή κάρτα εργασίας

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Είπε ότι αυτή η τεχνολογική επανάσταση μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, καθιστώντας τις εργασιακές σχέσεις πιο διαφανείς. Σημείωσε επίσης ότι θα ληφθούν διάφορες υπουργικές αποφάσεις ανά κλάδο, ώστε η εφαρμογή να είναι λειτουργική και ορθή.

Τέλος, αναφέρθηκε στις ποινές που θα επιβληθούν σε περίπτωση παραβίασης της ψηφιακής κάρτας εργασίας και επεσήμανε ότι η αδήλωτη εργασία θα τιμωρείται με υψηλό πρόστιμο.

δειτε ακομα