Επιδεινώνεται η κρίση στις Ελληνοαλβανικές σχέσεις

Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας δοκιμάζονται μετά τη σύλληψη του δημάρχου Φρέντι Μπελέρη τον Μάιο του 2023. Ανησυχίες προκαλεί η εξέλιξη της υπόθεσης και η στάση που τηρούν οι αρχές του Μπελέρη, οι οποίες αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις με δυσπιστία και απαισιοδοξία για τις σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Τιράνων.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η υπόθεση θεωρείται διμερής, ενώ για την Ελλάδα αποτελεί ζήτημα κράτους δικαίου και συνδέεται με την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ.

Η επόμενη ακροαματική διαδικασία στην υπόθεση Μπελέρη είναι προγραμματισμένη για σήμερα, 19 Δεκεμβρίου στο Ειδικό Δικαστήριο. Αν και απορρίφθηκε το αίτημα για ορκωμοσία του δημάρχου της Χειμάρρας, εξακολουθούν να αναζητούνται μάρτυρες κατηγορίας.

Οι δηλώσεις του Έντι Ράμα προκαλούν ένταση μεταξύ των δύο χωρών. Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα καταφέρουν να επιλύσουν τα ζητήματα με τους γείτονές τους, χωρίς όμως να υποκύπτουν σε συμβιβασμούς που δεν σέβονται το δικαστικό σύστημα της χώρας τους.

Πριν από τη σύλληψη του Μπελέρη, είχαν υπάρξει ευνοϊκές εξελίξεις στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Ωστόσο, η συγκεκριμένη υπόθεση δημιουργεί επαγωγικά προβλήματα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από τη σύλληψη του Μπελέρη, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας είχε επισκεφθεί την Αθήνα και είχε οργανώσει μια προσωπική έκθεση ζωγραφικής στο Ζάππειο σε εορταστική ατμόσφαιρα. Ενώ προηγουμένως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάνει επίσκεψη στην Αλβανία και στα μειονοτικά ελληνικά χωριά της Χειμάρρας.

Τέλος, η ελληνική πλευρά έχει δεσμευθεί να επιλύσει την υπόθεση σύμφωνα με το κράτος δικαίου και να διασφαλίσει το διακίωμο του δημάρχου Χειμάρρας. Οι αποφάσεις της Αλβανίας αναμένεται να επηρεάσουν την ευρωπαϊκή της πορεία.

δειτε ακομα

δειτε ακομα